Bij de enige doneerring waar vandaag iets in zat, ging het niet om statiegeld. (Foto: Chris de Waard)

Proef met doneerringen voor statiegeldblikjes mislukt

De proef met zes doneerringen die de gemeente aan Leidse prullenbakken heeft gehangen om meer statiegeldblikjes en flesjes in te zamelen, heeft nauwelijks iets opgeleverd. De hoeveelheid flesjes en blikjes is vier maanden lang geëvalueerd. Gemiddeld zaten er op het moment dat de ringen werden gecontroleerd 0,11 blikjes en 0,06 flesjes in de ringen.

“De evaluatie van de pilot laat ziet dat er zeer beperkt gebruik wordt gemaakt van de doneerringen”, meldt de gemeente dan ook aan de Leidse gemeenteraad. De ringen kwamen er vorig jaar op verzoek van de raad. Doneerringen zijn houders die aan afvalbakken bevestigd kunnen worden. Voorbijgangers kunnen hun flesjes en blikjes met statiegeld erin plaatsen.

Er werden op zes locaties in de binnenstad van Leiden doneerringen geplaatst en op zes andere locaties zijn prullenbakken zonder doneerring gekozen als controlegroep. Alle twaalf prullenbakken die tijdens de proefperiode werden gecontroleerd, liggen op de wandelroute van het station naar het centrum en op de belangrijkste wandelroutes binnen het centrum.

Uit een tussentijdse evaluatie bleek het verschil tussen prullenbakken met en prullenbakken zonder doneerring zeer beperkt. “In beide werd een vergelijkbare hoeveelheid statiegelditems aangetroffen.” Om te controleren of de flesjes en blikjes niet na plaatsing door voorbijgangers werden meegenomen, heeft de gemeente ook zelf flesjes geplaatst om vervolgens te kijken of ze een uur later nog in de ring zaten. Dat bleek in alle gevallen het geval te zijn. Ook het plakken van stickers op de doneerringen waarin het publiek werd gewezen op het doel ervan, maakte geen verschil.

Eerder deed ook de gemeente Gouda een proef met doneerringen. Ook daar was geen merkbaar verschil tussen prullenbakken met en zonder doneerring. Leiden laat de bestaande doneerringen daarom hangen, maar er komen geen extra ringen meer bij.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Doneerringen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×