Wethouder Yvonne van Delft bij de Milieustraat in Leiden. (Foto: Chris de Waard)

Milieustraat Leiden blijft op afspraak werken

Na een jaar proefdraaien heeft de gemeente Leiden besloten dat de Milieustraat in de J.C. de Rijpstraat uitsluitend op afspraak blijft werken. De resultaten van de proef die op 1 februari vorig jaar begon, zijn positief. Dat geldt zowel voor de ervaringen van bezoekers als die van de medewerkers, schrijft wethouder Van Delft in een brief aan de gemeenteraad.

Van Delft: “Door het werken op afspraak is de dienstverlening aan onze inwoners duidelijk verbeterd. Doordat het rustiger is hoeven bezoekers niet meer te wachten en kunnen ze beter worden geholpen, bijvoorbeeld bij het juist scheiden van hun afval.” Ook de veiligheid op het terrein is toegenomen doordat er minder mensen tegelijkertijd aanwezig zijn. “Daardoor is er meer ruimte om veilig met auto’s en aanhangers te manoeuvreren.”

Agressie
Het gaat er sinds de invoering van het op afspraak werken ook een stuk relaxter aan toe bij de Milieustraat. “Onze medewerkers merken dat er minder sprake is van agressie doordat er meer tijd, aandacht en ruimte is voor de bezoekers. Ook hebben zij meer tijd om bijvoorbeeld de locatie schoon te houden, te werken aan het nascheiden van klein chemisch afval en de administratie correct bij te houden.”

Fietsers
In de periode tussen februari 2023 en eind november zijn er online meer dan 34.000 afspraken gemaakt bij de Milieustraat. Het aandeel bezoekers dat zonder afspraak kwam, blijkt klein te zijn; zo’n zes procent. Ook die worden meestal wel direct geholpen, omdat er doorgaans voldoende capaciteit is om ter plekke alsnog een afspraak in te boeken. Overigens hoeft niet iedereen van tevoren een afspraak te maken. Fietsers en mensen die te voet komen, hebben doorgaans maar weinig spullen bij zich, waardoor ze het terrein snel weer verlaten.

Afvaldumping
Niet iedereen was direct enthousiast bij de start van het werken op afspraak. Er werd gevreesd dat afval vaker zou worden gedumpt, omdat de drempel voor inwoners hoger zou zijn om van hun afval af te komen. Volgens wethouder Van Delft is van zo’n toename geen sprake. “We blijven dit uiteraard in de gaten houden en zetten ook in 2024 stevig in op de aanpak van afvaldumping.” Het tegendeel is wel gebeurd. “We zien dat sinds de invoering van de werkwijze meer inwoners een afspraak maken om hun grofvuil thuis op te laten halen. We zijn blij dat deze werkwijze zo’n positieve uitwerking heeft.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek Milieustraat op afspraak


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×