(Foto: LRRC).

'Samen uit, samen thuis' staat centraal bij Leiden Road Runners Club

De Leidse regio kent tientallen sportverenigingen. De één bekender dan de ander, maar allemaal leveren ze een bijdrage aan de gezondheid en het sociale welzijn van hun leden. Sleutelstad Sport zet elke week een vereniging in de spotlights. De vereniging van deze week is de Leiden Road Runners Club.

“Een Road Runner loopt nooit alleen”. Dit zinnetje vat de filosofie van de Leiden Road Runners Club het beste samen, vindt lid Aniek Honsbeek. Zij en mede-lid Rob van Heijster benadrukken in de uitzending van Sleutelstad Sport meermaals de prioriteit van het naar elkaar omkijken bij de vereniging.

In tegenstelling tot een atletiekvereniging als Leiden Atletiek hebben de Leiden Road Runners geen eigen baan en focussen zij zich volledig op het lopen op de weg. Langs de Vliet en door Cronesteyn zul je de lopers vooral aantreffen. “Dat is ook zo lekker aan hardlopen”, zegt Aniek, “Je doet je sportschoenen aan en je gaat.”

Aniek Honsbeek en Rob van Heijster vertellen over de Leiden Road Runners Club in Sleutelstad Sport.

Samen uit, samen thuis
Maar wel samen. De pakweg 450 leden lopen in door professionele trainers geleide groepen, verdeeld op basis van niveau. “De Maikel Stolwijks hebben we net niet, maar wel groepen die onder de drie uur op de marathon lopen, tot aan beginners die netaan een minuut achter elkaar kunnen hardlopen”, aldus Aniek.

Samen lopen betekent dat je elkaar geen moment in de steek laat. “Als het niet gaat, ga je onder begeleiding terug naar de club. Dat is een stukje veiligheid en verantwoordelijkheid.” De thuisbasis, gelegen tegenover de nieuwe Vliethal, speelt ook een belangrijke rol in het sociale karakter van de vereniging. “Ons clubgebouw is er om mensen bij elkaar te brengen”, vertelt Rob die sinds 2011 actief is.

Aniek Honsbeek en Rob van Heijster vertellen over de Leiden Road Runners Club in Sleutelstad Sport (deel 2).

Veiligheid voorop
De Vliethal, of beter het verkeer dat sinds de hal er is drastisch is toegenomen, speelt de Road Runners zo nu en dan parten. Zo heeft de vereniging de Valentijnsloop, die dit weekend plaats zou vinden, afgelast, omdat door de drukte de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. “Erg jammer, maar veiligheid staat voorop. Het is momenteel enorm druk met auto’s, je moet op dit moment goed opletten als je het terrein op of af gaat”, zegt Aniek.

Gelukkig valt er ook genoeg te vieren. De Road Runners bestaan dit jaar 35 jaar, en het door hun gestarte initiatief Running Blind, lopen voor mensen met een visuele beperking, viert haar tiende verjaardag.

Meer weten over de Leiden Road Runners Club? Neem een kijkje op hun site.

Sleutelstad Sport is elke maandag van 19.00 – 21.00 te beluisteren en te zien op ‘Unity met het nieuws van Sleutelstad’.

Leiden Sport Sleutelstad Sport Vereniging van de week


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×