De vereniging van deze week is tafeltennisvereniging Pecos uit Oegstgeest. (Foto: Pecos)

Pecos uit Oegstgeest benadert tafeltennis als denksport

De Leidse regio kent tientallen sportverenigingen. De een bekender dan de ander, maar allemaal leveren ze een bijdrage aan de gezondheid en het sociale welzijn van hun leden. Sleutelstad Sport zet elke week een vereniging in de spotlights. De vereniging van deze week is tafeltennisvereniging Pecos uit Oegstgeest.

Pecos is in de jaren zestig van de vorige eeuw ontstaan als fusie tussen twee Leidse clubs: Orpheus en De Burcht. Sinds eind jaren zeventig speelt de club in Oegstgeest, waarvan het overgrote merendeel op sportpark De Voscuyl. Daar heeft Pecos een eigen accommodatie. “We hebben een grote zaal, met eigen tafels. Je kunt er in theorie dag en nacht terecht”, zegt bestuurslid Job de Kruiff.

Ted van den Berg en Job de Kruiff vertellen over Pecos in Sleutelstad Sport.

Schaken met een balletje
In Oegstgeest is Pecos een bekende naam. En niet alleen door de sportieve prestaties van het eerste team: vaak genoeg speelde deze in de eredivisie en een enkele keer zelfs Europees. Maar ook dankzij het traditionele scholierentoernooi dat de club organiseert. “We hebben zo hele generaties kinderen leren tafeltennissen in de herfst- en kerstvakantie”, zegt Van den Berg.

Blikvanger van hun eerste team is zestiger Ronald Rijsdorp, die zich nog prima kan meten met jong talent. Het is niet zeldzaam dat spelers op hogere leeftijd nog op een goed niveau actief zijn bij het tafeltennis. “We noemen het soms schaken met een balletje”, grapt Ted. “Maar serieus: het is een denksport. Tactiek en ervaring zijn belangrijk.”

Ted van den Berg en Job de Kruiff vertellen over Pecos in Sleutelstad Sport (deel 2).

Beschaafd
Ted en Job zijn dus allebei bestuurslid bij Pecos, maar ook nog meer. “Als vrijwilliger van een tafeltennisvereniging doe je al snel alles”, lacht Ted. “Ik ben voorzitter, maar ook jeugdtrainer en speler als de tijd het toelaat.” Job speelt ook, maar is ook begonnen met scheidsrechteren. “Een mooi vak, maar ik verkeek me erop hoe lang zo’n wedstrijd kan duren (tot 5 uur, red.) en hoe lang je je concentratie vast moet houden. Gelukkig gaat het er normaal gesproken beschaafd aan toe; spelers komen niet snel verhaal halen.”

Pecos kent dus competitieve spelers, maar ook genoeg recreanten. “Een deel van de club gebruikt tafeltennis als een soort fitness, om in conditie te blijven”, vertelt Ted. De sport staat centraal bij Pecos. “We hebben geen hoge baromzet. Wat we belangrijk vinden is ontwikkeling. Daarom is het leuk om te zien dat veel leden anderen helpen en aanwijzingen geven.” Dat betekent niet dat het niet gezellig is op De Voscuyl. “Op zondagmiddag spelen recreanten en kinderen met aanhang door elkaar. Dat gaat allemaal heel gemoedelijk en beschaafd – heel Oegstgeest dus.”

Nieuwsgierig naar Pecos? Meer informatie vind je op hun website.

Sleutelstad Sport is elke maandag van 19.00 tot 21.00 uur te beluisteren en te zien op Unity met het nieuws van Sleutelstad.

Leiden Sport Sleutelstad Sport Vereniging van de week


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×