Merel, Crispijn en Floris van Gaalen. (Foto: Gerry van Bakel)

'TC de Leidse Hout is een gezellige club die je elke wijk toe zou wensen'

De Leidse regio kent tientallen sportverenigingen. De een bekender dan de ander, maar allemaal leveren ze een bijdrage aan de gezondheid en het sociale welzijn van hun leden. Sleutelstad Sport zet elke week een vereniging in de spotlights. De vereniging van deze week is tennisvereniging TC de Leidse Hout.

“Toen we negen jaar geleden tegenover de club kwamen wonen, hoorde ik ’s avonds het zachte geplop van de tennisballen en dacht ik: dat moeten we ook doen als de kinderen wat ouder zijn”, herinnert Merel van Gaalen zich. En zo geschiedde: intussen zijn zij, Floris en hun zoon Crispijn actief lid van TC de Leidse Hout.

Ze zijn niet het enige gezin dat je daar kunt zien dubbelen. De Leidse Hout ligt midden in een wijk tegen het gelijknamige park aan, en trekt veel buurtbewoners aan. “Dat wens je elke buurt toe”, vindt Floris, “een plek dicht in de buurt waar je kunt recreëren en sporten.”

Het gezin Van Gaalen heeft het over TC de Leidse Hout in Sleutelstad Sport (deel 1).

Rackettrekken
Het gezin is sinds de zomer van 2020 – na een corona-aanbieding – lid geworden en tennist, samen of apart op meerdere dagen in de week. Crispijn heeft les en speelt met leeftijdsgenoten competitie tegen andere verenigingen uit de regio. Merel en Floris hebben ook les, maar doen daarnaast aan het zogeheten rackettrekken, waarbij je op een avond korte partijen speelt tegen wisselende tegenstanders. Zondag dubbelt het gezin.

“En op sommige avonden kijken we op de app of er een baan vrij is, en spelen we spontaan een potje”, zegt Floris. Meestal lukt dat wel, ondanks dat de club met ongeveer 400 leden niet klein is, en het aantal banen – vier – beperkt is. Ruimte voor uitbreiding is er niet. “Tenzij we bij onze buren van Leiden Atletiek gaan inbreken”, grapt Floris.

Het gezin Van Gaalen heeft het over TC de Leidse Hout in Sleutelstad Sport (deel 2).

Geen padel
Dat betekent dat TC de Leidse Hout, in tegenstelling tot andere tennisverenigingen uit de regio, ook geen ruimte biedt aan padel, de snelle variant die enorm in opkomst is. “De vraag is überhaupt of dat kan, gezien de ligging midden in de wijk en het risico op geluidsoverlast”, denkt Merel. Crispijn vindt het geen gemis. “Ik vind tennis leuk genoeg. Ik weet niet waarom padel is uitgevonden, maar doe mij maar niet.”

Ondanks het kleine terrein, verwelkomt de in 1946 opgerichte club graag nieuwe leden. “Daarom houden we op zondag 14 april een open dag, waarbij iedereen kan kijken of het wat voor hen is”, legt Merel uit.

Meer weten over TC de Leidse Hout? Werp een blik op hun website.

Sleutelstad Sport is elke maandag van 19.00 tot 21.00 uur te beluisteren en te zien op Unity met het nieuws van Sleutelstad.

Leiden Sport Sleutelstad Sport Vereniging van de week


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×