Dreis van Agt in 2012 tijdens een politiek café dat D66 en het CDA hadden georganiseerd in Koetshuis de Burcht. (Foto: Chris de Waard)

Leidse biograaf Peter Bootsma over Dries van Agt

Alweer zestien jaar geleden schreef Leidenaar Peter Bootsma de biografie van Dries van Agt. Vrijdag blikte hij in het radioprogramma Sleutelstad Nieuws met Arno Koning en Melle Tuik terug op het bewogen leven van de eerste premier namens het CDA. Van Agt overleed, 93 jaar oud, op 5 februari. Hand in hand met zijn echtgenote Eugenie, op een zelfgekozen moment. Dat werd pas na de begrafenis bekendgemaakt.

Bootsma noemt Van Agt authentiek, eigenzinnig  en kleurrijk. Toen hij aan de biografie werkte was heel veelvuldig bij Van Agt in Nijmegen. Het werk als biograaf combineerde hij destijds met het raadslidmaatschap voor D66 Leiden.

Peter Bootsma over de vorige week overleden oud-premier Dries van Agt.

Moetje
In 2012 kwam Van Agt als spreker naar Leiden. Hij was toen te gast bij een politiek café van het CDA Leiden en D66 Leiden in Koetshuis de Burcht. Daar vertelde hij zelf veel van de verhalen waarmee hij de afgelopen dagen werd herdacht. Dat hij eigenlijk helemaal geen premier wilde worden bijvoorbeeld. “Het was een ‘moetje’ en Hans Wiegel zou anders gaan vertellen dat ik niet durfde.”

Dries van Agt tijdens een politiek café in Leiden.

Kaping
Volgens Bootsma is de aanpak van de kaping bij De Punt in 1977 voor Van Agt het moeilijkste besluit geweest in zijn politieke carrière. Niet alleen omdat het om een zeer ingewikkelde kwestie ging, maar ook vanwege onenigheid binnen het kabinet. Van Agt was toen minister van justitie in het kabinet van Joop den Uyl (PvdA). Den Uyl wilde geen geweld gebruiken bij het beëindigen van de kaping. Dat gebeurde uiteindelijk wel.

Bernard
Anderhalf jaar geleden zag Bootsma Dries van Agt voor de laatste keer. Dat was toen Van Agt werd gevraagd voor een documentaire over Prins Bernard. De makers wilden ook Van Atg voor de camera. “Toen was hij al behoorlijk broos”, vertelt Bootsma.

Palestijnse zaak
Dat het minder goed ging met de gezondheid van de hoogbejaarde oud-premier, merkte Bootsma ook wel aan het feit dat Van Agt niet van zich liet horen in het conflict tussen Israël en Hamas dat op 7 oktober vorig jaar begon toen Hamas een aanval deed bij een feest vlak buiten de Gazastrook en ruim 1.300 Israëlische burgers en militairen ombracht en naar schatting 250 gijzelaars meenam naar Gaza. De afgelopen 25 jaar zette Van Agt zich met veel vuur in voor de Palestijnse zaak en was zeer kritisch op de houding van Israël.

Een laatste anekdote die Bootsma vertelt, gaat over de formatie na de tweede Kamerverkiezingen van 1977. Die moeizame besprekingen met Joop den Uyl liet Van Agt soms even voor wat het was door in de auto te stappen en naar Frankrijk te rijden voor de Tour de France. “Dan mocht hij meerijden in de auto van de ploegleider om Joop Zoetemelk te volgen.”

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×