De eer ging in 2019 naar conciërge Huig van Duin van de Leo Kannerschool (VSO). (Foto: Carina Bos)

De conciërge van het jaar hoeft in Oegstgeest geen conciërge te zijn

De taken die een conciërge uitvoert op een school zijn onmisbaar. Dat vindt de D66-fractie in Oegstgeest, die daarom een ‘Conciërge van het Jaar-verkiezing’ organiseert. “Conciërges verdienen het om in het zonnetje gezet te worden”, vindt initiatiefnemer Lydie Vellema. Nomineren is vanaf nu mogelijk. Op 12 april wordt duidelijk wie zich de komende vijf jaar conciërge van het jaar mag noemen.

Het is de tweede keer dat de verkiezing wordt georganiseerd, de vorige keer was in 2019. De eer ging toen naar conciërge Huig van Duin van de Leo Kannerschool (VSO), die gekozen werd uit vier genomineerden. Vellema hoopt dat dit jaar meer scholen meedoen. “We hebben zestien scholen in Oegstgeest en die krijgen allemaal een uitnodiging om iemand aan te dragen. We hopen dat ze allemaal wel iemand nomineren”, aldus het D66-raadslid.

Initiatiefnemer Lydie Vellema over de conciërge van het jaar verkiezing in Oegstgeest.

Ouders
Vellema roemt de rol van de conciërge. “Een conciërge is vaak het eerste aanspreekpunt op school voor kinderen. Ze gaan er heen als ze niet lekker zijn. De conciërge heeft zo’n verbindende rol.” De beste conciërge beschikt over al deze eigenschappen, én zet nog een stapje extra. De vorige winnaar gaf bijvoorbeeld fietstechnieklessen aan leerlingen die dat nodig hadden en verzon klusjes voor kinderen die geen volledig dagprogramma in de klas kunnen volgen.

Opvallend is dat mensen die formeel geen conciërge zijn, maar wel vergelijkbare taken uitvoeren ook genomineerd mogen worden. “We zijn een kleine gemeente en niet alle scholen hebben een echte conciërge”, zegt Vellema. “Daarom komen ook ouders of docenten die een speciale rol op school vervullen in aanmerking voor de titel van conciërge van het jaar. Maar vorige keer zagen we dat er wel vooral conciërges genomineerd werden.”

Tekeningen
Vellema stelt haar mailadres open voor aanmeldingen. Ze hoopt op creatieve inzendingen. “Denk bijvoorbeeld aan tekeningen of steunbetuigingen van ouders.” Nomineren kan tot en met de eerste week van maart. Hierna buigt een jury bestaande uit onder meer onderwijswethouder Tim van Tongeren en D66 Eerste Kamerlid Paul van Meenen zich over de inzendingen. In de jury zit ook conciërge Ton Sloos, die afgelopen jaar bekroond werd als conciërge van het jaar in buurgemeente Leiden.

In de Leidse regio wordt in Leiden jaarlijks een conciërge van het jaar aangewezen. In Oegstgeest gebeurt dit eens in de vijf jaar. Nomineren voor de conciërge van het jaar in Oegstgeest kan door een mail te sturen naar vellema@gemeenteraadoegstgeest.nl.

Maatschappij Oegstgeest Onderwijs Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×