(Foto: Sleutelstad)

Universiteit Leiden wil minder banden met fossiele industrie

De Universiteit Leiden wil niet meer samenwerken met partners uit de fossiele industrie, tenzij zo’n partner aantoonbaar werkt aan doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs. “Er wordt alleen een uitzondering gemaakt op de samenwerking met fossiele partners als deze bijdragen aan de energietransitie”, aldus een nieuw voorstel van de Universiteit Leiden.

Het nieuwe standpunt van de universiteit is vooralsnog een voorstel van het college van bestuur van de universiteit. Een definitief besluit volgt later dit jaar. Tot nu toe stelde de universiteit geen voorwaarden aan de samenwerking met fossiele partners.

Met het voorstel lijkt de Universiteit Leiden tegemoet te willen komen aan haar critici. Het is afwachten of die tevreden zijn met het nieuwe standpunt. Zo riep Extinction Rebellion Leiden vorige week tijdens de Dies Natalis van de Universiteit Leiden nog op om de banden met de fossiele industrie in zijn geheel te verbreken. Tijdens een debat op de universiteit in september 2023 was dat ook de verwachting van veel studenten.

Toetsingscommissie
Een toetsingscommissie moet in de toekomst evalueren of de samenwerking met een partner kan doorgaan. Hoe de toetsing concreet gaat plaats vinden, is nog niet bekend. Maar rector magnificus Hester Bijl waarschuwt alvast dat ze zich kan voorstellen dat bepaald fundamenteel onderzoek niet meer door kan gaan zonder dit type samenwerkingen. “Het nieuwe beleid zal hoe dan ook gevolgen hebben voor het onderzoekpalet van de universiteit.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×