Roman van Leidse schrijfster Clément neemt de lezer mee naar de roaring twenties in Brazilië

Broeierige maatschappelijke onrust en tragische relaties in roman van Leidse schrijfster Jolanda Clément

Ze werkt als bedrijfsjournalist voor gezondheidsorganisaties maar daarnaast schrijft ze romans: Jolanda Ivonne Clément. Eerder schreef ze al twee boeken, Rio is haar derde.

Het idee voor het boek kreeg Clément toen ze bij het nummer ‘Nescio’ van The Nits voor haar geestesoog twee mensen met elkaar de tango zag dansen. Elk in een ander huis, via de ramen voor elkaar zichtbaar. Vanuit dat idee schreef ze een intrigerend en gepassioneerd verhaal met vele lagen. In Sleutelstad Cultuur vertelt ze over haar boek en de achtergronden ervan.

Revolutie

In het Brazilië van de jaren twintig van de vorige eeuw gistte en borrelde het. “De macht was in handen van de kolonels, die ook de koffieplantages in bezit hadden. Om hun mondiale monopolie op de koffie te behouden potten die de voorraden op en creëerden daardoor schaarste – ten kost van de inkomsten van de arbeiders. Deze kolonels stonden boven de wet en het volk pikte dat niet meer. Dat leidde  tot een gewelddadige opstand, waar diverse personages uit mijn roman een rol bij speelden,” vertelt Clément. “Tegelijkertijd broeide er een andere opstand: die van vrouwen die niet langer hun ondergeschikte, beknelde positie accepteerden. Sommigen van hen predikten een gewelddadig verzet. Tegen deze achtergrond van maatschappelijke onrust speelt mijn verhaal zich af.”

Meeslepend

Met de vele lagen in de roman en de vernuftig opgebouwde spanning wordt de lezer meegesleept in een wereld die exotisch en vreemd is, maar tegelijk menselijk en herkenbaar. “In het boek neem je de gebeurtenissen en spanningen waar door de ogen van Eliades, inspecteur van politie én kolonel. Een parallel lopende verhaallijn is die van Maria, een jonge vrouw die op haar eigen benen moet leren te staan. Hun verhaallijnen zijn vervlochten, maar hoe precies ontdekt de lezer in de loop van het boek.”

Onontkoombaar
Je weet als lezer dat de levens van de twee hoofdpersonen elkaar gaan kruisen, want ze lopen niet synchroon. Tegen de tijd dat je de link snapt tussen de twee levens van Eliades en Maria, is de naderende tragiek onontkoombaar. Het boek grijpt je bij de keel, doet je zuchten maar laat ook zien hoe mensen ondanks tegenstellingen en tragische omstandigheden, elkaar kunnen liefhebben.

 

 

Jolanda Clément vertelt over haar Braziliaanse roman Rio

 

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×