Peter en Henk van de DropOuts (Foto: Gerry van Bakel).

Badminton bij de DropOuts: puur recreatief, maar wel bloedfanatiek

De Leidse regio kent tientallen sportverenigingen. De één bekender dan de ander, maar allemaal leveren ze een bijdrage aan de gezondheid en het sociale welzijn van hun leden. Sleutelstad Sport zet elke week een vereniging in de spotlights. De vereniging van deze week is de Leidse badmintonclub DropOuts.

“Hoge shuttles zijn zo heerlijk. Ik heb dat af en toe nodig op de zaterdagochtend, om de week er even uit te slaan.” En zo staat Henk vrijwel elke zaterdagochtend in de sporthal van het Vlietland College om te badmintonnen met de DropOuts. Net als Peter is hij al bijna twintig jaar lid van de club, die intussen 35 jaar bestaat. Afgelopen maandag kwamen ze langs in Sleutelstad Sport om over hun vereniging te vertellen.

Peter en Henk van de DropOuts te gast bij Sleutelstad Sport.

Hecht
Hoewel, vereniging? Feitelijk is dat onjuist. “Als vereniging moet je statuten hebben en ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Wij zijn meer een vrijgevochten zooitje”, legt Peter uit. De DropOuts ontstonden als vriendenclub, bestaande uit badmintonners die geen zin hadden in de verplichtingen bij hun eigen vereniging. “We zijn dus zeg maar dropouts uit andere verenigingen”, verklaart Henk. “We zijn een hechte vriendengroep. Er komen leden bij en gaan leden af, maar we blijven een betrokken groep.”

Die hechte groep staat wel degelijk open voor nieuwe leden, maar het moet wel klikken. “Je moet binnen de groep passen, en de groep moet jou liggen”, zegt Henk. ” Je kunt een maand komen spelen met een leenracket, en dan kunnen we aan elkaar wennen en kijken of het klikt.” Intussen hebben de DropOuts ongeveer dertig leden.

Geen campingbadminton
Geen regels, geen officiële wedstrijden (behoudens drie zelf georganiseerde toernooien) en geen trainingen: plezier voor het spelletje en het sociale aspect staan centraal bij deze club. Dat wil niet zeggen dat het er tijdens de potjes die zaterdag gespeeld worden rustig aan toegaat. “Het is geen campingbadminton”, benadrukt Henk. “Mannen en vrouwen van uiteenlopende niveaus spelen met en tegen elkaar, en dat gaat er fanatiek aan toe”, vult Peter aan. “We hebben zowel mensen die bij een andere vereniging competitie spelen als recreanten, maar daar wordt eigenlijk geen onderscheid in gemaakt. Je loopt naar een veld, daar komen drie spelers bij, ongeacht het niveau, en dan is het twintig minuten stevig dubbelen.”

“Het is ook een eer om een betere speler de verkeerde kant op te sturen”, vindt Henk. “Dat voelt fijn.”

Peter en Henk van de DropOuts te gast bij Sleutelstad Sport (deel 2).

Na het spelen volgt koffie en koek – de prijs daarvan zit in de contributie inbegrepen. “Samen na afloop koffie drinken vinden we ook heel belangrijk”, zegt Peter. Daar wordt dan niet nagepraat over de battles in de badmintonzaal, aldus Henk: ” Vetes en teleurstellingen blijven achter in de zaal, bij de koffie hebben we het over andere dingen.”

Wie geïnteresseerd is om een keer mee te doen met de DropOuts, is elke zaterdagochtend welkom. Meer informatie vind je op hun site.

Sleutelstad Sport is elke maandag van 19.00 tot 21.00 te beluisteren en te zien op ‘Unity met het nieuws van Sleutelstad’.

Leiden Sport Sleutelstad Sport Vereniging van de week


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×