Kees Vertegaal over hoe bomenkap de natuur helpt in Polderpark Cronesteyn. (Video: Robbert Beurse, foto's: Gerry van Bakel)

Bomenkap geeft natuur meer ruimte in polderpark Cronesteyn

Bijna niets zo treurig als een gekapte boom. Het Reigersbos in polderpark Cronesteyn ligt vol met grote en kleine boomstammen. Langs het pad van het kanaal naar de ingang van de Tuin van de Smid staan rijen met halve populieren. Het lijkt een genadeklap voor de natuur, maar Kees Vertegaal ziet het juist als ruimte maken voor méér natuur.

Vertegaal draagt twee petten. Hij is bestuurslid van de stichting Groen Cronesteyn die zich hard maakt voor de cultuurhistorische natuur in het polderpark, maar hij is ook de ecologisch adviseur die de gemeente Leiden inhuurde voor het nieuwe beheerplan voor datzelfde polderpark. “Het plan is van de gemeente Leiden, Groen Cronesteyn is kritisch op sommige delen, maar in grote lijnen kan ik me er goed in vinden”, zegt Vertegaal staand naast de kale halve boomstammen.

Windsingels
“Ze lopen waarschijnlijk weer uit”, zegt Vertegaal. “Dat is daar op het terrein van de Tuin van de Smid ook gebeurd, al waren deze populieren wel iets ouder, dus of ze allemaal uitlopen, is  nog even afwachten.” Op het nu nog kale veld dat wordt omringd door de gehalveerde populieren komen fruitbomen. “Dit was eerst een tuindersgebied. Die kwamen van het terrein waar toen Leiden Zuidwest werd gebouwd. De populieren werden geplant als windsingels.”

Na de aanleg van het park Cronesteyn zijn die windsingels niet meer onderhouden en groeiden de populieren te hoog. Nu komen de fruitbomen terug. “Het zal wel een jaar of tien duren voordat er appels en peren geplukt kunnen worden”, zegt Vertegaal. “Er is gekozen voor hoogstamfruitbomen en dat duurt langer. Maar dat is historisch beter dan laagstamfruitbomen.” Tussen de fruitbomen komen de bijenkasten. Het voetpad dat dwars door het Reigersbos liep, is verlegd en loopt nu langs de waterkant. De kern van het Reigersbos wordt teruggeven aan de natuur. Nieuwe begroeiing krijgt er de ruimte.

Reuzenberenklauw
Wat ook wel tien jaar kan gaan duren, is de uitbanning van de reuzenberenklauw, samen met brandnetel en braam dé grote woekeraar in het Reigersbos. “Het is een kwestie van lange adem”, zegt Vertegaal. “We hebben een groep vrijwilligers die er heel hard aan werkt om de reuzenberenklauw terug te dringen en dat lukt al aardig.” De gewone berenklauw is overigens wel welkom in Cronesteyn. Het is de uitheemse variant die nare verwondingen kan toebrengen en die er daarom uit moet. “Steeds opnieuw afsteken en dat een paar jaar volhouden. Ik denk dat het wel tien jaar duurt.”

Wie het beheerplan voor polderpark Cronesteyn wil bekijken, kan terecht op de website van stichting Groen Cronesteyn.

  • Reuzenberenklauw (als mini)
    Reuzenberenklauw (als mini)
Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×