Voorschoten betaalde hoge prijs tijdens Leidens Ontzet

Het is dit jaar precies 450 jaar geleden dat Leiden werd ontzet van het Spaanse Beleg door de Geuzen die de dijken doorstaken. Maar terwijl Leiden in 1574 feestvierde, was het in de Ommelanden, waaronder Voorschoten, één grote ellende. Een onderbelichte periode en juist daarover gaat een musical die op dit moment in de maak is. De organisatie is op zoek naar Voorschotenaren die mee willen doen, voor én achter de schermen.

Het verhaal is bekend: tijdens de 80-jarige oorlog sluit Leiden zich aan bij Willem van Oranje. In de herfst van 1574 sluiten de Spanjaarden de stad hermetisch af om de bevolking uit te hongeren. Wanneer de nood het hoogst is, worden de ommelanden onder water gezet. In de nacht van 2 op 3 oktober stijgt het water, de Geuzen trekken de stad binnen en de Spanjolen vluchtten naar de ommelanden, en daar gaat het mis.

Ellende
“Voorschoten, Zoeterwoude, Leiderdorp, Oegstgeest en Warmond hebben flink te lijden in 1574”, vertelt Marcel Cramwinckel. Veel landerijen stonden onder water, de oogst was mislukt, boerderijen werden geplunderd en in brand gestoken, kastelen en huizen vernietigd, door gefrustreerde Spaanse soldaten, de Geuzen (want dat waren ook geen lieve jongens), of op bevel van Leiden. Van de 30 huizen op de Rijndijk, Hofland en Wadding stond er nog maar 1 en in het dorp resteren maar 2 van de 29 huizen. Aan de zuidkant 43 van de 75. Het zou 40 jaar kosten om Voorschoten weer op te bouwen. Maar vrijwel niemand weet dat meer. Deze musical over ellende, vervlochten met een liefdesverhaal, gaat daar verrassend verandering in brengen.”

Musical
De musical speelt zich voornamelijk af op het erf van een Voorschotense boerderij. Regisseur Rudi Oranje heeft jarenlange ervaring met het maken van amateurmusicals op maat voor scholen, gemeenten en bedrijven (zie www.oranjeproducties.nl). In het script dat hij schrijft wordt rekening gehouden met de kwaliteiten van de mensen die de cast gaan vormen. Oranje: “We beginnen met repeteren en dan zie ik op een gegeven moment wie de hoofdrollen kunnen spelen en wie bijzondere talenten heeft.”

Gezocht
Voor de musicalcast zoekt hij volwassenen en kinderen die mee willen acteren en dansen. Dat kan al vanaf de basisschoolleeftijd van negen jaar maar ook tieners en volwassenen zijn van harte welkom. “Toneelervaring is niet vereist, voorwaarde is wel dat je een beetje kunt zingen “zegt Oranje. De basisschoolleerlingen repeteren de liedjes op school. Voor anderen is De Kruispuntkerk aan de Schoolstraat beschikbaar op maandagavonden vanaf begin juni.

De cast krijgt kleding en materialen uit de 16e eeuw. “We hebben al veel aanmeldingen maar zoeken nog wat mannen en dansers. Ook decorbouwers, m/v die een handje willen meehelpen, een projectsecretaris en een regieassistent zijn van harte welkom.” Aanmelden of nadere info kan door een email te sturen naar musicalvoorschoten@gmail.com.

De musical wordt opgevoerd in de week van 3 oktober in de Kruispuntkerk in Voorschoten. “Data, inhoud en publiciteit stemmen we oa af met de 3 October Vereeniging die in Leiden ook een musical maakt. En er is nauwe samenwerking met de Cultuurfabrieken het museum in Voorschoten”, zegt Oranje.

De gemeente Voorschoten en de 3 October Vereeniging betalen mee aan de voorstelling. “Voor het restbedrag benaderen we cultuurfondsen en sponsoren. Behalve de musical zullen ook andere activiteiten plaatsvinden zoals een fietstocht met VR brillen, lezingen, tentoonstelling in het museum en marketing. Samen met de gemeente, het museum, experts, onze culturele organisaties, bedrijven en vele vrijwilligers gaan we een mooie en verrassende musical maken”, aldus Oranje en Cramwinckel.

Cultuur Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×