Boa's in Leiden
Een aantal grote steden in Nederland besloot de afgelopen tijd om religieuze symbolen bij boa’s toe te staan. (Foto: Gemeente Leiden)

Geen bezwaar Leiden tegen religieuze uitingen bij boa's

Een meerderheid van de Leidse gemeenteraadsleden lijkt geen bezwaar te hebben tegen religieuze uitingen, zoals keppeltjes, kruisjes en hoofddoeken, bij medewerkers van de handhaving. Een aantal grote steden in Nederland, waaronder Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Arnhem, besloot de afgelopen tijd om dergelijke symbolen bij boa’s toe te staan.

Marc Newsome (PvdA) en Emma van Bree (GroenLinks) hebben onlangs overleg gehad met het team handhaving over het toestaan van religieuze symbolen bij boa’s in Leiden. Daarnaast overleggen ze met andere gemeenten die al over zijn gegaan op het toestaan van religieuze uitingen om hun ervaringen te horen. Aan de hand van deze gesprekken overwegen GroenLinks en de PvdA om via een motie in de gemeenteraad voor te stellen dat Leiden eenzelfde besluit neemt.

Ook het CDA en de Partij voor de Dieren zien geen bezwaren tegen het dragen van religieuze uitingen door boa’s in Leiden. Sebastiaan van der Veer (CDA) noemt Leiden een “inclusieve gemeente” en zegt dat zijn partij er het volste vertrouwen in heeft dat boa’s te allen tijde neutraal en professioneel hun werk doen. Lianne Raat (PvdD) zegt dat mensen individueel moeten kunnen beslissen of het wenselijk of prettig is om een religieuze uiting te dragen. Het wel of niet dragen van zulke symbolen betekent volgens haar niet dat iemand slechter of beter werk levert.

Neutraal
Tegelijkertijd is er een tegengeluid. De VVD is bijvoorbeeld geen voorstander. VVD-raadslid ​​Alyssa Voorwald benadrukt dat boa’s neutraal moeten zijn en dat het niet wenselijk is als er twijfel aan deze neutraliteit ontstaat vanwege het dragen van religieuze symbolen naast het uniform. Thijs Vos (Partij Sleutelstad) sluit zich aan bij dit standpunt. Ook hij vindt dat “geüniformeerde beroepen als politie en boa’s (religieus) neutraal dienen te zijn.” Wat mensen buiten werktijd dragen, moeten ze volgens hem zelf weten.

Ruud Kuin, de voorzitter van de Nederlandse BOA Bond, uitte twee weken geleden ook al kritiek op het besluit van Amsterdam om religieuze symbolen bij handhaving toe te staan. De vakbond vreest voor verwarring en het verlies van neutraliteit, vertelde hij aan de NOS.

De ChristenUnie in Leiden is op haar beurt niet duidelijk voor of tegen. Deze partij laat haar oordeel grotendeels van de landelijke politiek afhangen. CU-raadslid Pieter Krol zegt dat het in de eerste plaats belangrijk is om te onderzoeken in hoeverre dit probleem in Leiden speelt, want “mogelijk voeren we een hele principiële discussie over een niet-bestaand probleem in Leiden.”

Sander van Diepen van D66 laat aan Sleutelstad weten dat zijn fractie vooralsnog onderling verdeeld is over deze kwestie. Mocht er een voorstel in de gemeenteraad worden ingediend, dan sluit hij niet uit dat zijn partij ieder raadslid naar eigen voorkeur laat stemmen.

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×