Na vijftien jaar kunnen de alleskunners van de sport weer hun hart ophalen aan een wintertriatlon in Leiden. Op zondag 3 maart is het lopen, fietsen en schaatsen met het snot voor de ogen. Waar de zomervariant begint met zwemmen en eindigt met hardlopen, bewaren de wintertriatleten het lekkerst voor het laatst: schaatsen.
Van de drie onderdelen is schaatsen voor de meeste triatleten het lastigste onderdeel, want het is het meest technische. En voor wie meestal in triatlons met zwemmen start, zijn de rondjes op de ijsbaan met recht de laatste loodjes. Maar volgens deelnemer en schaatser Frank Steenkamp kan het niet anders. “Je kunt niet met al die atleten tegelijk de ijsbaan op”, zegt Steenkamp, “dan struikel je over elkaar.”
De Leidse schaatsbaan is toch al behoorlijk krap vinden zowel Steenkamp als Marleen Eijkholt die debuteert op de wintertriatlon. “Ik heb sinds november wel geregeld geschaatst en ik heb er heel veel zin in. Maar gaan schaatsen na het fietsen is wel heel intens.” En omdat Leiden geen 400 meter baan heeft, maar slechts 25o meter, is het voortdurend bochtjes rijden. “In de bocht maak je snelheid en op het rechte stuk, kun je dan even ontspannen”, zegt Steenkamp. “Maar dat laatste kan nu niet. Steenkamp en Eijkholt doen mee aan de volledige triatlon en dat betekent: 10 km hardlopen, 50 km fietsen en tot slot 80 rondjes schaatsen. “Het is inderdaad heel veel trainen.”
Natte voeten
Het lastigste onderdeel van een triatlon is de kledingwissel. Uiteraard wordt er van schoeisel gewisseld, ze hoeven niet te klunen op hun schaatsen. Verder gaat Eijkholt in dezelfde outfit hardlopen en op de fiets. “Het is maar 50 km, dus dat lukt wel zonder zeempje in je broek”, zegt Eijkholt. Zolang het maar droog is want met natte voeten je schaatsen proberen aan te trekken is geen pretje. Steenkamp weet het als geen ander. “Ik heb een keer bijna mijn schaatsen stuk getrapt in een poging mijn natte voeten erin te krijgen. Het duurde eindeloos.”
Publiek is zondag van harte welkom om de triatleten aan te komen moedigen. Het festijn begint om half negen. “En er is de hele tijd iets te zien omdat de looproute en de fietsroute rondom de ijsbaan is gemaakt”, zegt Steenkamp. “Het is niet zo dat de atleten de polder in verdwijnen. Je hoeft je geen moment te vervelen.”
En voor wie wil komen kijken, heeft Steenkamp nog een tip. “De start en het wisselen van loop naar fiets (en bij jeugd naar schaats) vindt plaats ter hoogte van het buitenzwembad De Vliet. Direct voor de ijshal is het nog steeds een enorme bouwplaats, waar je geen publiek kwijt kunt.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907