Ashley North heeft de rechtszaak tegen zijn eigen partijbestuur ingetrokken. (Foto: Chris de Waard)

Kort geding tegen GroenLinks ingetrokken

De Leidse GroenLinks-wethouder Ashley North ziet af van een rechtszaak tegen het landelijke bestuur van zijn partij. Het kort geding komt er niet, nadat hij woensdagavond overeenstemming bereikte met het partijbestuur over het verduidelijken van regels rondom een toekomstig politiek referendum en over het betrekken van leden bij de koers van de partij.

North wilde samen met 181 andere leden via de rechter afdwingen dat er een intern referendum zou worden gehouden over deelname aan de Europese verkiezingen. Het ging daarbij met name over de fractie waar de gekozen GroenLinks kandidaten lid van zouden worden na die verkiezingen. Die van de Europese Groenen of die van de sociaaldemocraten. “Er is bij alle betrokkenen vertrouwen dat er ruimte is voor gesprek over de samenwerking met de PvdA op lange termijn, onder andere door het organiseren van nieuwe  ledengesprekken”, meldt GroenLinks op de website van de partij.

De nu gemaakte afspraken moeten ertoe leiden dat de partijdemocratie en een open debatcultuur binnen GroenLinks versterkt worden. Het bestuur gaat nu aan de slag met een voorstel waarin die nieuwe afspraken worden uitgewerkt. Op het partijcongres van GroenLinks in 2025 kunnen de leden daar dan over stemmen. Het GroenLinks-bestuur gaat nog voor de zomer met North en zijn mede-initiatiefnemers in gesprek. “De inzichten van dit gesprek dienen als input voor een nieuw traject voor gesprek- en meningsvorming in de partij.”

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×