V.l.n.r. boven Stan Perel, Sander Douw en Miguel Boersma. Mylene Trippenzee mocht het rapport aan wethouder Schokker overhandigen. (Foto: Voorschotense Krant)

Jongerenraad Voorschoten wil stem jeugd laten horen

Voorschotense jongeren willen gehoord worden en meebeslissen. Maar hoe dan? Voor vijf studenten uit het dorp was er maar één oplossing: de oprichting van een jongerenraad. Het eerste rapport van de Jongerenraad met resultaten en adviezen werd woensdagavond aan wethouder Hubert Schokker uitgereikt. Maar de Jongerenraad wil nog veel meer.

Sander Douw (voorzitter), Miguel Boersma, Stefani Buenrostro Hoogwater, Stan Perel en Mylene Trippenzee staken vorig jaar zomer al de koppen bij elkaar. Ze traden als jongerenraad voor het eerst naar buiten op 8 november tijdens het ‘Debat met een Biertje’, georganiseerd door de Voorschotense Krant en Het Wapen van Voorschoten. Daar werden de resultaten van een snelle enquête onder 120 jongeren over diverse onderwerpen gedeeld.

Wethouder Hubert Schokker en Sander en Stan van de Jongerenraad Voorschoten bij de overhandiging van hun eerste rapport.

Lauweren
“Toen kwam duidelijk naar voren dat de jongeren zich niet gehoord voelen bij belangrijke beslissingen van de gemeente”, zegt Sander. “Als jongerenraad willen we dat veranderen, meepraten en onze achterban informeren. Jongeren willen best invloed hebben op het hedendaagse bestuur maar ze wisten gewoon niet hoe ze dat moesten bereiken. Communicatie, zeker via moderne media, is daarvoor de aangewezen manier.” En Stan voegt eraan toe: “Als je echt wil meepraten, moet je niet op je lauweren rusten maar er iets aan doen. Dat hebben wij opgepakt.”

Jeugdhonk
Vervolgens ging de Jongerenraad aan de slag. Gesprekken met onder andere de gemeente volgden, net als artikelen in de Voorschotenses Krant. In buurthuis Alettahof werd onderdak gevonden en daar vond ook een eerste onderzoek plaats. Naar de wensen onder jongeren over activiteiten die in het al jaren leegstaande jeugdhonk kunnen worden georganiseerd. Maar daar bleef het niet bij, want met de informatie die uit deze onderzoeken kwam wilde de Jongerenraad meer.

Social media
“Dit onderzoek is uitgevoerd onder 125 jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Die bereikten we via sociale media als Instagram. De resultaten over onderwerpen als ‘politiek & betrokkenheid’, ‘milieu & vrije tijd’, sport en wonen leverden enorm veel bruikbare resultaten en adviezen op om dit rapport te schrijven.” Het vertrouwen in de politiek is laag maar dat is geen verrassing. Jongeren voelen zich gewoon niet betrokken of gehoord.

Verder is gevraagd naar milieu en ook jongeren willen meer groen. Zeker als het gaat om verloren natuur te herstellen. Ze zijn overigens wel tevreden met de sportfaciliteiten maar er zijn natuurlijk wel wensen. Onder andere voor meer uitgaansgelegenheden en vooral betaalbare woningen voor jongeren. “Die zijn er niet en als echte Voorschotenaar wil ik niet uit het dorp weg”, benadrukt Stan. “Maar waar moet ik naar toe?”

Doorgaan
Voor wethouder Schokker is het rapport een verrassing. “Ontzettend leuk dat jongeren op deze manier betrokken willen worden en hun stem laten horen. We weten nu wat de wensen zijn en daar kunnen we rekening mee houden. Onder andere bij het sportaccommodatiebeleid. We hebben dan ook met elkaar afgesproken dat we de Jongerenraad intensief gaan betrekken bij de totstandkoming van de Omgevingsvisie Voorschoten 2024.” Die omgevingsvisie moet een doorkijkje gaan geven naar de toekomst van Voorschoten. Het opstellen gaat naar verwachting binnenkort van start.

De wethouder zegde toe het rapport mee te nemen naar de collegevergadering. “Ga zo door”, moedigde hij de groep aan. Een officiële status heeft de Jongerenraad overigens nog niet. “Daar moeten we een weg in zien te vinden”, zegt Schokker.

Leden
De Jongerenraad zoekt overigens met spoed uitbreiding. “We zoeken nog vijf jongeren erbij. Ideaal zou zijn dat iedereen een eigen portefeuille heeft. Wie mee wil praten, kan ons bereiken via het Instagram-account Jongerenraad Voorschoten of via een mail naar jongerenraadvoorschoten@gmail.com.

Het initiatief van de Voorschotense jongeren krijgt overigens al navolging in de regio. Leiderdorp start nu ook met een Jongerenraad. “De gemeente nam contact op met ons en zij gaan er op basis van ons rapport verder mee, daar zijn we best trots op”, zegt de groep.

Het volledige rapport, inclusief de adviezen, is te lezen op Linkedin

Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×