Rechtbanktekening van de verdachten in de zaak Eris. (Foto: ANP)

Krijgt Leidse moordmakelaar levenslang? 'Liquidaties waren verdienmodel'

De Leidse moordmakelaar Delano R. krijgt, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, ook in hoger beroep een levenslange celstraf. Het OM eiste maandag levenslang in het omvangrijke liquidatieproces Eris tegen R. en vijf andere verdachten.

Volgens justitie heeft hoofdverdachte Delano ‘Keylow’ R. (53), gewezen voorman van motorclub Caloh Wagoh, moordopdrachten aangenomen en bij leden van zijn misdaadbende uitgezet. De strafzaak Eris draait om vijf liquidaties en een reeks andere verdenkingen, waaronder pogingen tot en voorbereidingen van liquidaties.

“Voor R. waren de liquidaties een verdienmodel”, aldus het OM in de onderbouwing van de strafeisen. “Het is ontluisterend dat R., met als enige drijfveer geld, over leven en dood dacht te kunnen beschikken.” Farid Souhali uit Den Haag was een van de dodelijke slachtoffers.

Moordopdrachten van Taghi
R. zou moordopdrachten hebben aangenomen van Ridouan Taghi, die vorige week in het al even grote liquidatieproces Marengo door de rechtbank tot levenslang is veroordeeld. In de zaak Eris is Taghi wel verdachte, maar daarin wordt hij vooralsnog niet vervolgd.
Naast Delano R. staan voor Eris in hoger beroep achttien verdachten terecht. Behalve R. hoorden ook Jermaine B., Feno D., Greg R., Guyno O. en Ferrel T. maandag levenslang tegen zich eisen. De overige strafeisen varieerden van zestien tot dertig jaar.

Uitspraak in het najaar
Eerder legde de rechtbank vier keer een levenslange gevangenisstraf op. De uitspraak van het hof wordt niet eerder dan dit najaar verwacht.

112 Sleutelstad Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×