Ook straatmeubilair wordt voortaan vaker opgeknapt dan vervangen. (Foto: Chris de Waard)

Leidse Ladder: tree voor tree naar volledig circulair bouwen

Vanaf 2030 stelt de gemeente Leiden bij aanbestedingen de eis dat er honderd procent circulair wordt gebouwd. Het gaat daarbij om projecten waarvan de gemeente de opdrachtgever is. Dat kunnen gebouwen zijn, maar ook werkzaamheden in de openbare ruimte. “We gaan heel veel bouwen in de stad en voortaan mag een project pas doorgaan als er een bepaald aantal punten is behaald. En dat aantal stijgt.”

Het is de hoogste sport van de Leidse Ladder waar Leiden voortaan mee gaat werken. Het doel is steeds circulairder bouwen. De afgelopen jaren is er al mee geëxperimenteerd. Bijvoorbeeld door bij het opnieuw bestraten van wegen met gebruikte klinkers te werken. Ook is het zand van het Lakenplein gebruikt om daar de perken richting de woningen op te hogen. Voortaan is het echt beleid. “Medewerkers van de gemeente moeten bij projecten aan de voorkant een lijst invullen, waarmee punten worden gekregen voor circulaire principes”, licht wethouder Yvonne van Delft het principe van de Leidse Ladder toe.

Wethouder Yvonne van Delft legt uit wat de Leidse Ladder betekent voor circulair bouwen.

Kopiëren
De eisen van de Leidse Ladder kan de gemeente niet aan derden opleggen. “Daar gaat het Rijk over. Bijvoorbeeld via het bouwbesluit”, vertelt Van Delft die hoopt dat andere steden het Leidse voorbeeld zullen gaan volgen. “We krijgen al veel gemeenten op bezoek en ze mogen het gewoon kopiëren. Ze hoeven het zelfs niet Leidse Ladder te noemen. Het gaat om het halen van de duurzaamheidsdoelen.”

 

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×