Wethouder Binnendijk bij de presentatie van de begroting in oktober 2023. (Foto: Chris de Waard)

Leiderdorp moet meer bezuinigen dan eerder gedacht

De gemeente Leiderdorp moet vanaf 2026 twee miljoen euro per jaar bezuinigen, in plaats van de eerder gemelde anderhalf miljoen euro. Dat zei verantwoordelijk wethouder Daan Binnendijk maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

In 2026 gaat de Rijksoverheid anders berekenen hoeveel geld gemeenten krijgen. Voor veel gemeenten, waaronder Leiderdorp, betekent het dat ze veel minder geld ontvangen via het Gemeentefonds. Tegelijkertijd moeten gemeenten meer taken uitvoeren.

Het college heeft de afgelopen tijd gekeken waar geld te vinden is. Dat kan door de belastingen te verhogen of door te bezuinigen. In oktober zei Binnendijk al dat alle opties op tafel liggen bij die zoektocht. Volgens de wethouder is het vooral verstandig om de bezuinigingsopgave op te krikken tot twee miljoen euro. “Tot nu toe was de opgave anderhalf miljoen euro structureel. We krijgen er echter nog de nodige opgaven bij. Met de huidige inventarisatie lijkt het erop dat we die twee miljoen kunnen gaan halen.”

Die inventarisatie is nog niet openbaar. Half april wordt het stuk voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. Daarna wordt de gemeenteraad geïnformeerd. Die mag vervolgens gaan ‘shoppen’ in de maatregelen om tot een keuze te komen hoe de twee miljoen euro per jaar het beste bezuinigd kan worden.

Leiderdorp Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×