Met een aantal aanpassingen kan de infrastructuur rondom het gebied de toename van het verkeer aan. (Foto: Van Manen Architecten)

Nieuwbouw Almondehoeve leidt tot weinig verkeersproblemen, toch zorgen bij omwonenden

Als het aan ontwikkelaar Citystone en het college van Oegstgeest ligt verrijzen er tot 160 nieuwe woningen rond het gebied waar momenteel antiekwinkel Almondehoeve gelegen is. Mits er wat aanpassingen gedaan worden kan de infrastructuur rondom het gebied de toename van het verkeer aan, blijkt uit een verkeersonderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren.

Toch maken omwonenden zich zorgen over onder meer de veiligheid en bereikbaarheid.

Het gebied is gelegen tussen de Almondeweg, de Dorpsstraat en de Gerrevinkbrug. Alle drie de toegangswegen hebben wat beperkingen, bleek dinsdag. Het tunneltje bij de Almondeweg is gesloten tijdens de spits, de Dorpsstraat is afgesloten vanwege problemen met de Duikerbrug er naartoe en de Gerrevinkbrug is net niet breed genoeg om twee auto’s tegelijk te laten passeren.

Allemaal geen probleem, en deels de bedoeling, aldus wethouder Oudendijk. “We hebben besloten de Dorpsstraat permanent afgesloten te houden voor gemotoriseerd verkeer. We hebben gemerkt dat de afsluiting niet leidde tot meer verkeersdruk elders in het dorp. Door de weg afgesloten te houden hebben we gegarandeerd dat de Dorpsstraat relatief rustig blijft.”

Wethouder Oudendijk over ontsluiting en verkeerssituatie bij de geplande nieuwbouw bij de Almondehoeve.

Afsluiten
Het afgesloten houden van de Dorpsstraat is een van de aanbevelingen waar onderzoeksbureau Goudappel mee komt. Hiernaast raadt het bureau aan om de snelheid op zowel de Almondeweg als bij de Gerrevinkbrug te verlagen naar 30 kilometer per uur. Verder kan overwogen worden om het tunneltje bij de Almondeweg permanent afgesloten te houden, in plaats van enkel in de spits.

Vooral het afsluiten van de Almondeweg schiet bij een bedrijfseigenaar op de Almondeweg in het verkeerde keelgat. “De bereikbaarheid van mijn bedrijf is dan ten dode opgeschreven. Ik heb vier à vijf keer per dag leveranciers die vanuit Katwijk spullen komen brengen. Die moeten dan heel ver omrijden.”

Bruggetje
Ook een voetgangers- en fietsbruggetje aan de zuidelijke kant van het terrein waar het nieuwe buurtje zou moeten verrijzen, leiden tot zorgen bij omwonenden. Het bruggetje zou uitkomen op de Groenhoevelaan, een smalle straat waar het volgens een bewoner nu al onveilig is. Extra fietsverkeer ziet deze bewoner dan ook niet zitten.

Volgens wethouder Oudendijk is dat bruggetje juist heel belangrijk. “Ik vind het essentieel om de verbinding met de rest van het dorp te houden. Ik vind het heel belangrijk dat voetgangers en fietsers makkelijk naar de voorzieningen kunnen komen.”

Over de aanbevelingen uit het verkeersrapport neemt de gemeenteraad later een beslissing.

 

Oegstgeest Politiek Nieuwbouw Almondehoeve


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×