De plek waar Esmee destijds werd gevonden, veranderde al snel in een bloemenzee. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Eis: twee maanden voorwaardelijk voor 80-jarige oudtante Olivier van de G.

“Het beïnvloeden van getuigen is een kwalijke zaak, zeker wanneer de politie de dood van een 14-jarig meisje onderzoekt.” Dat stelde het Openbaar Ministerie in november 2023 en besloot daarom een 80-jarige vrouw te vervolgen die mensen adviseerde om niet met de politie te praten. Het gaat om de oudtante van de moordenaar van Esmee.

Op oudejaarsdag 2021 werd ’s ochtends in Leiden het lichaam gevonden van de 14-jarige Esmee Kortekaas. Diezelfde dag werd de 32-jarige Olivier van de G. aangehouden die ervan werd verdacht ontucht met het meisje te hebben gepleegd en haar te hebben gedood. Later heeft Van de G. een bekennende verklaring afgelegd en werd hij veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar voor doodslag. Enkele weken geleden trok hij het hoger beroep tegen die straf in.

Volgens het OM waren de eerste weken van het onderzoek cruciaal voor de waarheidsvinding. Zeker omdat de verdachte aanvankelijk  in alle toonaarden zweeg. Daarom wilde de politie onder andere met de moeder en ex-vriendin van verdachte praten. Dat werd gefrustreerd door de 80-jarige vrouw.

Dwarsbomen
De vrouw was de oudtante van verdachte, dus de tante van zijn moeder. Uit afgeluisterde telefoongesprekken werd duidelijk dat ze de moeder en ex-vriendin adviseerde om niet met de politie te praten, en dat ze een advocaat moesten zoeken die ‘over ieder pietluttig dingetje doorzanikt en op iedere slak zout legt’.

De officier van justitie zei daar donderdag over: “Je mag iemand best adviseren om je bij de politie te beroepen op het verschoningsrecht. Dat is het recht om niet te verklaren over  familieleden. Maar getuigen bewegen om helemáál niet mee te werken met de politie is heel kwalijk en strafbaar.”

Psychiater
Als gepensioneerd psychiater met ervaring in de forensische psychiatrie had de vrouw extra bewust moeten zijn hoe kwetsbaar getuigen zijn voor beïnvloeding. Toch wilde ze met de moeder van verdachte bespreken hoe ze het zouden aanpakken. “Dus wat ze wel en niet aan de politie moest vertellen”, zei de officier van justitie. Ook adviseerde ze de moeder en ex-vriendin om de telefoon niet op te nemen als de politie belde, om niet terug te bellen en te weigeren om naar verhoor te komen. “Laat de politie het maar uitzoeken. Als ze het niet rondkrijgen, dan is het hun zaak.”

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de vrouw een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Leiden Maatschappij 14-jarige Esmee omgebracht


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×