De nieuwe Top50 werd op Internationale Vrouwendag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het Leidse stadhuis. (Foto: Gerry van Bakel)

Nieuwe Top 50 van Leidse vrouwen die het verschil maken

Voor de derde keer zijn vijftig Leidse vrouwen benoemd in de Top 50 Vrouwen Leiden. Vrijdagmiddag werd de editie van 2024 op Internationale Vrouwendag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het Leidse stadhuis. “De verkozen vrouwen maken stuk voor stuk het verschil in Leiden”, zeggen ambassadeurs Debbie Helaha en Reanne van Kleef van de 2022-editie.

De Top 50 Vrouwen Leiden vormt een sterk netwerk van vrouwen die elkaar en anderen, vrouwen in het bijzonder, ondersteunen. De tweejaarlijkse lijst is geen rangorde, maar een diverse groep vrouwen die uitblinken op hun terrein en daarmee het verschil maken in en rond Leiden.

“De vrouwen in de Top 50 zijn genomineerd door (veelal) Leidenaars die vinden dat zij deze titel verdienen. Uit de vele inzendingen hebben we een hele mooie en diverse lijst kunnen samenstellen, waarin allerlei disciplines, achtergronden en leeftijden samenkomen”, vertellen Helaha en Van Kleef. Er zijn vijf verschillende categorieën waarin de vrouwen zijn ondergebracht.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Rita Ghogli, Astrid Prakke-Bruins en Anna June van Duijn over de nieuwe editie van de Top 50.

Categorie: kunst, cultuur en media

Anna June van Duijn
Anna is mede-oprichter van kunstenaarscollectief ROEM en gaat keihard als illustrator. Is in 2023 ook ‘de Supermarkt’ gestart, een pop-upmarkt om andere makers te empoweren.

Astrid Vlasman
Een Leidse beeldend kunstenaar die in al haar werk laat zien dat wijsheid en schoonheid zit in wat je met je handen kunt maken. Dat leeft zij voor bij Erfgoed Leiden, Kunst op recept en met haar collages.

Barbara van Druten
Leidse kunstenaar die op een innovatieve en inspirerende manier veel betekent voor het Leidse interieur en exterieur. Ondernemer met een groot hart die een mooie verbinding maakt tussen, verleden, heden en toekomst.

Iemke van Dijk
Succesvol autonoom kunstenaar en oprichter en creatief directeur van Stichting EST art foundation. Hiermee verbindt ze kunstenaars van Concrete Kunst en stimuleert ze nieuwe kunstontwikkelingen in Leiden.

Kris Schiermeier
Bevlogen directeur van het SieboldHuis. Ze inspireert jonge mensen, met name vrouwen, om zich te ontwikkelen in de kunst en cultuur en bevordert de kennisuitwisseling tussen  Nederland en Japan.

Mirjam Hensgens
Sinds 2010 werkzaam voor Theater Ins Blau. Haar ambitie om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken, werkt aanstekelijk. Geeft ondanks de beperkte middelen jonge makers een kans.

Niki Koutouras
Gedreven en sympathieke inspirator en coach die met haar praktisch toegepaste kunst Leiden mooier maakt. Weet vrouwen en jongeren op een krachtige manier met de natuur te verbinden.

Renée Coralie van Beek
Maatschappelijk geëngageerd theatermaker en actrice die tot denken aanzet. Zij bruist en laat kinderen samenkomen in speeltuin Oosterkwartier (De Kooi), waardoor hun wereld breder wordt.

Roos Tulen
Is als een frisse wervelwind in de Leidse kunstwereld. Maatschappelijk geëngageerd weet zij met haar vernieuwende kunstvorm ‘articipation’ diverse groepen te betrekken bij haar projecten en kunstwerken.

Judith Wassenaar
Mede-oprichter van SPOT Leiden, een platform waar mensen binnen de creatieve industrie bij elkaar samenkomen en waar samenwerken een van de waarden is. Een duizendpoot en een allround creatieveling.

Categorie: maatschappelijk, zorg, welzijn en sport

Claire van Megen
Als oprichter van Stichting PraatErover! heeft Claire een wezenlijk verschil gemaakt voor studenten in Leiden door laagdrempelige gratis psychische hulpverlening beschikbaar te stellen.

Emine Gunay
Drijvende kracht achter en een verbindende factor in de Turks-Leidse gemeenschap, slaat bruggen voor het overwinnen van verdeeldheid en het bevorderen van samenwerking. Groot rolmodel.

Esther Karsch-Spiro
Heeft met Stichting Puzzelstuk een prachtige woonzorgomgeving gerealiseerd voor jongeren met autisme en/of een andere beperking, waarbij respect voor hun persoon, beperkingen en oog voor hun mogelijkheden kernwaarden zijn.

Heyam Bakir
Heyam is als vluchteling uit Syrië naar Leiden gekomen. Ze heeft samen met Marieke van Maanen de stichting Nederlanding opgericht. Daarin helpt ze liefdevol nieuwe Nederlandse vrouwen op weg in de Nederlandse samenleving.

Iefke van Belkum
Iefke is een grootheid in de internationale waterpolowereld. Nu zet deze Olympiër zich op allerlei vlakken in voor de jeugd en voor sport in Leiden.

Jessica Zwartjes
Jessica is in 2014 als biologisch-dynamische tuinder begonnen met Het Zoete Land. Hier stimuleert ze al vele jaren onvermoeibaar het gezonde, groene en duurzame leven.

Marieke Josten
Marieke is een voorvechter voor jongeren en alle uitdagingen die ze tegenkomen in de maatschappij. Werkt al jaren voor jongeren die dak- of thuisloos zijn en agendeert vraagstukken uit de praktijk op de bestuurlijke agenda.

Marieke van Maanen
Marieke heeft samen met Heyam Bakir de stichting Nederlanding opgericht. Met veel energie zet ze zich in voor een goede landing van nieuwe Nederlandse vrouwen.

Nicolette Bloemendaal
Als beheerder en bewoner op het terrein van Dierentehuis Stevenshage staat Nicolette letterlijk 24/7 klaar voor zwerfdieren.

Rita Ghogli
Rita is voorzitter van stichting LOSA (Leidse Organisatie Surinamers en Antillianen), waar de warmte van verschillende culturen samensmelt. Zij organiseert onder meer kookevents en financieel-juridische hulp.

Categorie: ondernemers en bedrijfsleven

Adriënne Heruer
Zeg je Hoppezak, dan zeg je Adriënne. Ze is de stille kracht achter vele Leidse evenementen, waaronder Sinterklaas, de Peurbakkentocht, de 3 oktoberoptocht, de Slag om Leiden en het Rembrandtfestival.

Birgit Soethof
Met haar marketingbureau Ace Creations kiest Birgitte bewust voor een mix tussen commerciële en maatschappelijke opdrachten, zodat zij voor sociale partijen een maatschappelijk tarief kan rekenen.

Esther Sibbel
Esther is een communicatie-expert met een echt Leids hart die zich voor vele Leidse organisaties inzet. Zij is een stille kracht, maar de motor achter grote communicatieprojecten, vooral op het sociale en culturele vlak.

Hayat Hammas
Voorzitter Marokkaans Nederlandse Ondernemersgroep, erg actief in landelijke verbindingsprojecten. Organiseerde mede afscheid burgemeester Lenferink voor Leidenaren met een migratieachtergrond.

Marije van den Berg
Een scherpe commentator, activistische schrijfster, rekenkamerheld en energiefixer. En ondertussen gewoon een superleuke mede-Leidenaar. Marije is te veel om op te noemen.

Marlijn Kok
Hart voor Leiden. Drijvende kracht achter het Leids Cabaret Festival, programmeur van de Nacht van Ontdekkingen, schreef Leidse wandelgidsen en produceert de Leidse Verhalennacht en de Historische Trekvaartdag.

Rianne Verheijen – de Jong
Rianne’s cijferbrein helpt via Online Tigers (Leidse) ondernemers om online betere resultaten te behalen. Zonder techno poeha, maar met nuchtere trefzekerheid. Ook is ze een bevlogen vrijwilliger bij BS Leiden.

Rong Hua Ching-Hu
Eigenaar van restaurant Hotspot Central. Is een stuwende kracht achter de ondernemersvereniging stationsgebied. Ze heeft veel energie voor de gemeenschap en speelt een belangrijke rol in het Leidse netwerk.

Tanja de Jong Rakhou
Tanja staat midden in de Leidse samenleving als voorzitter van sponsorcommissie van BS Leiden. Een gedreven onderneemster met veel zorg en liefde voor haar (voornamelijk Leidse) medewerkers van webwinkel KayaSieraden.

Trudy Kwik
Trudy is met haar KWIK Events & Relatiemarketing al jarenlang de drijvende kracht achter menig Leids evenement. Ze is maatschappelijk zeer actief, denk aan de Leidse Sportprijzen, de Oranjevereniging en Stichting Bevrijding Leiden.

Categorie: onderwijs en wetenschap

Annetje Ottow
Annetje is als voorzitter van het collegebestuur van Universiteit Leiden een belangrijke kracht in de stad. Zij heeft een duidelijke visie op ‘de duurzame universiteit’ en benadrukt het belang van verbinding en samenwerking.

Assya Elhannay
Zij is directrice van Islamitische Basisschool Er-Risèlèh. Na een lastige tijd is de school gegroeid, mede dankzij haar leiding en actieve inzet in het Leidse onderwijsveld.

Astrid Prakke
Bevlogen docent bij MboRijnland, pionier met een groot hart voor haar studenten. Met klassen de school uit, de wijken in. Samen onderwijs maken.

Ionica Smeets
Een welverdiende plek op deze lijst, omdat ze wetenschap en de universiteit Leiden op de kaart zet. Ze draagt zeer actief bij aan het tegengaan van het stereotiepe beeld dat exacte wetenschap alleen voor jongens is.

Maaike Jongepier
Maaike zet zich al haar hele werkzame leven in voor kansengelijkheid. Nu is zij directeur van de Brede school Merenwijk, een school met honderd procent meertalige leerlingen van ouders met een migratie- of vluchtelingenachtergrond.

Myra Warmer
Docent, mentor, opleidingscoördinator in het Leidse voortgezet onderwijs. Enthousiaste, energieke duizendpoot die mensen en organisaties in het Leidse onderwijs weet te verbinden en kritisch durft te zijn waar nodig.

Nicky Terink
Deze geliefde docent Lichamelijke Opvoeding van het Da Vinci College maakt bewegen voor jongeren leuk. Ook buiten school zet ze zich actief in, bijvoorbeeld als vrijwilliger voor LCKV.

Nienke Spaan
Bevlogen docent van Hogeschool Leiden, die zich enorm hard maakt voor diversiteit en inclusie. Doet promotieonderzoek naar handicap en identiteit bij jongeren in relatie tot hoger onderwijs.

Saniye Celik
Saniye is oud-politievrouw en nu bijzonder hoogleraar Diversiteit en Inclusie Politie bij de Universiteit Leiden. Zij zet zich onvermoeibaar in voor diverse en inclusieve organisaties.

Sanne van der Linden
Ongelooflijk goed in het verbinden, enthousiasmeren, faciliteren en prikkelen van de juiste personen in het Leidse onderwijsnetwerk. Weet mensen zo mee te nemen en in beweging te brengen in het LEF (Leiden Education Fieldlab).

Categorie: politiek, overheid en bestuur

Elianne Wijnands
Zet zich vanuit de gemeenteraad namens Studenten voor Leiden in voor jonge vrouwen. Kreeg verschillende voorstellen over sociale veiligheid en seksueel grensoverschrijdend gedrag door de gemeenteraad.

Esmee van Meer
Maakt het verschil in Leiden als raadslid van de PvdA. Zet zich in voor kansarme Leidenaren en is vrijwilliger bij de Voedselbank.

Jessica Hilhorst
Powervrouw en verbinder pur sang. Zet zich als beleidsmedewerker onderwijs bij de gemeente Leiden met veel passie in voor onderwijs(vernieuwing) in de stad.

Judith van Schoonderwoerd den Bezemer
Een powervrouw die zich als officier van justitie sinds jaar en dag inzet voor de veiligheid en het welbevinden van vrouwen en kinderen. Niet alleen in Leiden maar in heel Nederland.

Lianne Raat
Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren die met veel lef opkomt voor klimaat en dier. Neemt veel initiatief, bijvoorbeeld bij de organisatie van het Politiek Café om meer vrouwen in de politiek te krijgen.

Maaike van Vliet
Is namens de VVD een van de ervaren raadsleden in de Leidse gemeenteraad. Maakt zich al jaren hard voor sport en wil dat sporters en verenigingen ook echt gehoord worden.

Marijn Sauer
Marijn zet haar kennis op het gebied van circulaire economie vol in als programmamanager Circulaire Economie bij gemeente Leiden. Ze krijgt zaken echt voor elkaar, zoals de Leidse Ladder.

Marleen Damen
Heeft als voormalig wethouder veel voor Leiden betekend met haar maatschappelijke en financiële portefeuille. Heeft aan de wieg gestaan van de Leidse Top50.

Noëlle ter Woerds
Versterkt als directeur van DZB de kwaliteiten en positie van mensen. Ze is energiek en begaan met álle medewerkers. Daarnaast actief betrokken bij cultuur in Leiden, onder andere als voorzitter van Werfpop.

Thera Olthof
Een selfmade woman. Met tact, humor en intellect naar de top van de gemeente geklommen. Een verbinder die als directeur Publiekszaken, Handhaving en Veiligheid zorgdraagt voor een veilige stad en een dienstverlenende gemeente.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×