Een Leidse schimmelmuur in de Prinsessenbuurt. (Foto: Roeland van Wely)

Leidse woningcorporaties: 'Hoog grondwaterpeil zorgt voor schimmelvorming'

Leidse woningcorporaties zijn eensgezind: een te hoog grondwaterpeil zorgt voor schimmelvorming in woningen in Leiden. De verantwoordelijkheid om de gevolgen van grondwateroverlast te beperken, ligt bij de gemeente Leiden. Zowel woningcorporaties Ons Doel als Portaal bevestigen aan Sleutelstad het verhaal van De Sleutels dat het grondwaterpeil in Leiden voor problemen zorgt. De gemeente Leiden ontkent dat er sprake is van een te hoge grondwaterstand.

Eerder riep directeur-bestuurder Danny Wijnbelt van woningcorporatie De Sleutels de gemeente Leiden al op om het grondwaterpeil beter te reguleren. Ons Doel stelt dat door het hoge grondwaterpeil vaker lekkages optreden. “Die zijn soms lastig te verhelpen vanwege de verdiepte bergingen onder de gebouwen. De ruimtes blijven dan langdurig vochtig. Daardoor ontstaat schimmel”, aldus een woordvoerder. Ons Doel ziet het vele regen dat hoger is dan normaal als een belangrijke oorzaak van het hoge grondwaterpeil.


VVD-Raadslid Tom Leest over ziekmakend achterstallig onderhoud bij corporatiewoningen.

De woordvoerder van woningcorporatie Portaal: “Door stijgende grondwaterstanden hebben we op meerdere locaties ook last van optrekkend vocht. Meldingen die we binnenkrijgen over schimmel krijgen we voornamelijk op deze adressen.” Net als woningcorporatie De Sleutels wijst ook Portaal op het belang van het gedrag van bewoners: “Veel bewoners zetten door de stijgende energiekosten de verwarming uit en houden de ramen gesloten. Dit is heel begrijpelijk, maar zorgt wel voor meer kans op schimmelvorming.”

Gemeente Leiden
“Over de afgelopen jaren ziet de gemeente Leiden tijdens de droge zomerperiode een lagere grondwaterstand en tijdens de natte winterperiode een hogere grondwaterstand in openbare grond”, aldus een woordvoerder van de gemeente Leiden: “Maar het grondwaterpeil in de openbare ruimte wordt niet op een hoger of lager niveau vastgehouden. Het grondwaterniveau in de openbare ruimte, bijvoorbeeld in de Prinsessenbuurt, is laag.”

De gemeente Leiden wijst erop dat met het aanleggen van een grondwater-regulerend systeem de pieken in droge en natte periodes worden afgevlakt, en dat ze met het aanleggen daarvan bezig is. “De schimmelproblematiek is ernstig. De verhuurders moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten de problematiek in hun woningen oplossen en voldoen aan hun verplichtingen tegenover de huurders”, stelt wethouder Julius Terpstra (wonen, bouwen en welzijn).

Onderhoudsklachten
De schimmelvorming in woningen, maar ook achterstallig onderhoud bij de woningcorporaties Portaal en De Sleutels, hebben de volle aandacht van de Leidse gemeenteraad. De Leidse politiek liet donderdagavond wethouder Terpstra weten dat een particuliere verhuurder voor minder zijn verhuurdersvergunning zou moeten inleveren. “De omstandigheden waarin bewoners moeten leven vormen een acuut gevaar voor hun gezondheid”, aldus Tom Leest, die namens alle raadsleden sprak.

De raadsleden zien dat met name Portaal en De Sleutels onvoldoende actie ondernemen op onderhoudsklachten. De Sleutels erkent de problemen, zegt ook stappen te ondernemen, maar kan niet alle problemen op korte termijn oplossen.

De Huurdersbelangenvereniging van De Sleutels, De Eendracht herkent de problemen bij De Sleutels ook, en rekent dit toe aan het in de afgelopen twee decennia gevoerde beleid door voorgaande bestuurders. “We zien dat er eindelijk een nieuwe wind waait bij De Sleutels en we hopen van harte dat dit in de komende jaren eindelijk tot concreet resultaat leidt”, zegt Elger Niels van De Eendracht.

Portaal
De woordvoerder van woningcorporatie Portaal zegt dat reparatieverzoeken niet langer op zich laten wachten dan gebruikelijk. De Huurdersbelangenvereniging HBV van Portaal ziet daarentegen wel onderhoudsproblemen bij Portaal. “De situatie is zorgelijk”, aldus een woordvoerder van de HBV.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Politiek Schimmel in woningen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×