Foto ter illustratie. (Foto: ANP)

Jarenlang misbruik door leraar in vakantiehuis: 'Grote schade bij slachtoffers'

Zijn slachtoffers mochten in het Duitse vakantiehuis van de Leidse leraar en mentor Maarten R. (64) allerlei stoere dingen doen: van crossen op een quad tot schieten met een luchtbuks. Maar de tienerjongens moesten ook toestaan dat hij ze misbruikte. De rechtbank in Den Haag veroordeelt de man nu tot een celstraf van twaalf jaar. Ook mag hij zijn beroep niet meer uitoefenen.

Hij zou over een periode van veertien jaar acht jongens hebben misbruikt in de leeftijd van elf tot en met zestien jaar. Bij vijf slachtoffers duurde dat meerdere jaren. Het ging om kwetsbare jongens, waarvan de ouders in scheiding lagen, of die last hadden van ADHD en autisme.

Hij nam ze regelmatig weekendjes mee naar zijn afgelegen vakantiehuis in Duitsland, in een bosrijke omgeving. Daar mochten ze rijden op de quad, schieten met de luchtbuks en chips eten bij het ontbijt. “De verdachte profileerde zich als een suikeroom bij wie niets te gek was, maar waar wel wat tegenover stond”, oordeelt de rechtbank.

Vertrouwensband
De leraar masseerde en betastte de jongens. Hij bevredigde slachtoffers en liet zichzelf ook bevredigen. Bij slachtoffers die hij langer misbruikte, zou hij ook het lichaam binnengedrongen zijn, in één geval met een dildo. Ook zou hij bij sommige jongens hun schaamhaar hebben afgeschoren. Het misbruik gebeurde ook in het huis van de verdachte of in vakantieparken in Engeland en Nederland.

De rechtbank oordeelt nu dat de man ‘geraffineerd’ te werk ging bij het misbruik. “Zo zorgde hij er telkens voor dat hij een vertrouwensband kreeg met de jongens en ging hij een vriendschapsrelatie met de ouders aan. De jongens konden met vragen en problemen bij de verdachte terecht.”

Grote schade bij slachtoffers
De verdachte ontkende na zijn arrestatie begin vorig jaar aanvankelijk de ontucht, maar legde in de zomer toch een bekennende verklaring af. Het misbruik ging volgens hem echter niet zover als het Openbaar Ministerie (OM) beweerde. Aan twee jongens had hij naar eigen zeggen helemaal niet gezeten. De rechtbank acht desondanks bewezen dat hij acht jongens heeft misbruikt. Als leraar met een bevoegdheid voor het speciaal onderwijs had hij kunnen weten dat hij grote schade bij de slachtoffers aanrichtte, vindt de rechtbank.

Beroepsverbod
Dat hij aanvankelijk nog dacht de jongens met het misbruik een plezier te doen, noemt de rechtbank ‘verbijsterend’. De verdachte krijgt, naast de twaalf jaar cel zoals ook door het OM geëist was, ook een beroepsverbod voor de duur van vijftien jaar.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×