Park Matilo met aangrenzend een aantal wooncomplexen dat wordt vervangen voor nieuwbouw. (Foto: Chris de Waard)

Tevredenheid overheerst bij bewoners over plannen herontwikkeling Rivierenbuurt

De sloop en nieuwbouw van een aantal wooncomplexen met in totaal 260 sociale huurwoningen in de Leidse Rivierenbuurt is een stap dichterbij gekomen. De Leidse gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met de plannen.

In de wijk staan twaalf aan elkaar grenzende wooncomplexen van de corporaties Portaal en de Sleutels. Het is de bedoeling dat die plaats gaan maken voor 460 nieuwe duurzame appartementen. Ook wordt de omgeving meegenomen. Die moet groener en klimaatbestendiger worden. De biodiversiteit wordt vergroot en datzelfde geldt voor de verbinding van de wijk met archeologische Park Matilo.

Bewoonster Ludy Feyen blikt met plezier terug op het participatietraject. Nu willen de bewoners vooral betrokken blijven bij het vervolgproces.

De gemeenteraad heeft nog wel een aantal wijzigingen aangebracht in het plan dat het college de raadsleden had voorgelegd. Zo wordt er alsnog onderzocht of er een nieuw buurthuis kan komen op een andere plek in de wijk. Dichterbij Roomburg. Daarin moet dan naast de buurthuisfunctie ook ruimte geboden worden aan een infocentrum over het Romeinse verleden, een educatieve functie en horeca. Op de huidige plek van het buurtcentrum kunnen dan mogelijk vijftien tot dertig woningen voor ouderen komen.

Hoger
Ook nam de raad voorstellen aan om te kijken of  de nieuwbouw grotere balkons kunnen krijgen en ook of de bouwblokken een meer open karakter kunnen krijgen dat wat nu is ingetekend. Om de financiële haalbaarheid van het project te vergroten, mag op sommige plekken wat hoger worden gebouwd. Die hoogteaccenten zouden dan tot vijftien meter, oftewel vijf bouwlagen kunnen worden. Tenslotte is afgesproken dat er wordt gekeken of houtbouw mogelijk is en komen er wandelpaden tussen de nieuwbouw en park Matilo.

Veel van de overgenomen punten kwamen uit het participatieproces. De wijk is hier dan ook zeer tevreden over de wijze waarop de bewoners mee konden praten. “We zijn gaan staan voor het groene en sociale hart van de wijk”, zegt bewoonster Ludy Feyen. “En dat is eigenlijk best heel goed gegaan. We zijn naar tevredenheid betrokken en hebben ook veel weerklank gevonden bij de verschillende politieke partijen.”

Feyen heeft, zeker met de door de raad aangenomen wijzigingen, het gevoel dat er een goed evenwicht komt van groen, wonen, parkeren en het sociale hart door middel van een nieuw  buurtcentrum. “Het is ook helemaal niet erg dat het veel drukker wordt in de wijk. Het gaat om manier waarop.” Zaken die de plannen volgens de bewoners echte beter maken zijn een onderzoek naar grotere balkons, het in de buurt kunnen blijven wonen, inclusief parkeervergunning, zoveel mogelijk groen in de binnenruimtes van de nieuwe bouwblokken, zodat daar ruimte is om te recreëren en voor de kinderen om te spelen.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×