Aanleiding voor het onderzoek was het noodlottige ongeval dat in maart 2023 plaatsvond op de kruising Touwbaan met de Rietschans. (Foto: Sleutelstad)

Rekenkamer: 'Leiderdorp moet verkeersmeldingen beter registreren'

De Rekenkamer Leiden & Leiderdorp heeft woensdag de resultaten van het onderzoek naar meldingen over verkeersveiligheid in Leiderdorp gepresenteerd. De conclusie is dat er verbetering mogelijk en nodig is.

De gemeenteraad vroeg de Rekenkamer om te onderzoeken hoe deze meldingen in de gemeente Leiderdorp worden geregistreerd, verwerkt en hoe deze meldingen een rol spelen bij besluiten over verkeersmaatregelen en aanpassingen van de openbare ruimte.

Aanleiding was het noodlottige ongeval dat in maart 2023 plaatsvond op de kruising Touwbaan met de Rietschans. Daarbij kwam de 12-jarige Nino om het leven. “Dit is echter geen onderzoek naar de specifieke meldingen rond de plek van dit ongeval. Ook hebben we niet onderzocht of vastgesteld dat ongevallen in Leiderdorp voorkomen hadden kunnen worden als het proces rondom meldingen anders was ingericht”, zegt Hans van Egdom, voorzitter van de Rekenkamer Leiden Leiderdorp.

Complimenten zijn er wel voor de ambtenaren. “Die leveren kwaliteit, kennen het dorp en zijn enthousiast. Als er bijvoorbeeld een stoeptegel losligt, wordt dat snel opgepakt. Daar is geen twijfel over”, zegt Van Egdom.

Waar het mis gaat, zijn de meldingen die ook relevant zijn, maar niet direct in een wettelijk kader vallen. “Die kunnen wel wat met het veiligheidsgevoel doen.” Wat er mist is een koppeling van deze meldingen richting het bestuur van de gemeente. De wethouder en ook de gemeenteraad hebben onvoldoende zicht op die meldingen. Een procesbeschrijving ontbreekt.

“Een betere registratie van meldingen die niet per se tot directe actie hoeven te leiden zou kunnen helpen als het gemeentebestuur keuzes moet maken voor de inrichting van de openbare ruimte”, staat in het rapport.

Sleutelstad-verslaggever Marc Wonnink in gesprek met Hans van Egdom.

Meldingen
De Rekenkamer haalt in haar rapport ook een rapport uit 2019 aan. Daarin heeft diezelfde Rekenkamer onderzocht hoe effectief meldingen werden opgepakt die bij de gemeente werden gedaan. Toentertijd werd al geconcludeerd dat het beter moet. “In de sturing op het proces hebben de onderzoekers geen significante verbetering geconstateerd”, staat te lezen in het onderzoek.

De Rekenkamer komt met aanbevelingen voor een heldere procesbeschrijving, het verbeteren van de registratie van meldingen en de afhandeling daarvan beter te organiseren. De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders kunnen die dan gebruiken bij hun plannen en besluiten.

Aandacht
Inmiddels heeft het college van burgemeester en wethouders ook gereageerd op het onderzoek. Daarover schrijft de Rekenkamer: “We constateren dat het college weinig aandacht geeft aan onze aanbeveling in relatie tot meldingen over situaties die als onveilig worden ervaren, maar die wel voldoen aan de regelgeving. Het lijkt ons van belang dat de gemeenteraad hier met het college over in gesprek gaat tijdens de behandeling van het rapport.” Dat gebeurt op 25 maart.

Advertentie

Leiderdorp Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×