Een bijeenkomst in de bibliotheek. (Foto ter illustratie: Chris de Waard)

Tientallen miljoenen nodig voor opwaardering en renovatie bibliotheek

De Leidse gemeenteraad buigt zich nog voor de zomer over de toekomst van de centrale bibliotheek aan de Nieuwstraat. Eerder besloot de raad dat de doorontwikkeling van de bibliotheek weliswaar op die locatie gaat plaatsvinden, maar vroeg cultuurwethouder Yvonne van Delft wel om een aantal verschillende scenario’s uit te werken. Die zijn nu klaar.

De eerste en tevens goedkoopste optie wordt inmiddels het referentiescenario genoemd. Daarbij wordt uitgegaan van het huidige beschikbare budget. De verbouwing van de bibliotheek blijft in dat geval beperkt tot een opknapbeurt van ruim tien miljoen euro, waarbij installaties worden vervangen en ook asbest wordt verwijderd. Ook krijgt de boel dan een likje verf. In die variant gaat de bieb niet voldoen aan het eigen verduurzamingsbeleid van de gemeente.


Wethouder Yvonne van Delft over de opwaardering van de bibliotheek aan de Nieuwstraat.

Connectie
De BplusC-vestiging transformeren naar een moderne bibliotheek die als huiskamer van de stad gaat fungeren, is wat iedereen lijkt te willen. Dat kan wel op twee manieren. In het middenscenario dat als naam ‘van collectie naar connectie’ meekreeg, steekt Leiden ruim 21 miljoen euro in een modernisering waarbij de uit te lenen boeken bijvoorbeeld worden verplaatst naar de randen van het gebouw. In het midden  komt dan een podium waarvoor een culturele programmering kan worden ontwikkeld. Ook komt daar horeca. Ook wordt er flink geïnvesteerd in het verduurzamen van het gebouwencluster waar de bieb is gehuisvest. Het gebouw heeft dan na de verbouwing energielabel C.

In de luxe variant van 25,5 miljoen euro wordt ook de gevel opengemaakt. De verduurzaming gaat dan een flinke stap verder. Het gebouw krijgt  dan sedumdaken met zonnepanelen, het gaat gebruik maken van aardwarmte en regenwater wordt apart opgevangen. Het gebouw heeft dan energielabel A en is dan tot 2050 Paris proof.

700 fietsen
Bij de twee laatste varianten is ook de mogelijkheid opgenomen om het fietsparkeren in de Nieuwstraat en dat deel van het centrum op te lossen. Als de raad ervoor kiest ook deze optie mee te nemen, verdwijnen er maximaal 700 fietsen in een ondergrondse fietsenkelder van 2,3 miljoen euro. Dat bedrag komt bovenop de eerdergenoemde investeringen.

Bij de behandeling van de kaderbrief, dat is het financiële doorkijkje dat de gemeente voor de zomer altijd maakt richting de vaststelling van de begroting in het najaar, moet de raad kiezen welke optie het wordt. “Het college heeft officieel geen voorkeursvariant, maar de keuze gaat straks tussen de midden- en de luxe variant. “Maar ik hoop wel dat de raad ervoor kiest om voor zo’n moderne bibliotheek te kiezen als je zo grondig aan de slag gaat”, zegt Van Delft na afloop van de presentatie. “BplusC en ook de stad zijn veel meer gebaat bij een situatie, waarbij veel meer ontmoeting kan plaatsvinden.”

Tijdelijke huisvesting
Bij de meest ingrijpende variant trekt Leiden de portemonnee voor 27,8 miljoen euro als ook de fietsenkelder wordt meegenomen. Alle bedragen zijn wel inclusief inrichtingskosten en een bedrag van anderhalf miljoen voor de tijdelijke huisvesting van de bibliotheek. Tijdens de verbouwing die zomaar anderhalf jaar kan gaan duren, moet de bieb wel gewoon open blijven. De investering betekent dat de gemeente 36 jaar lang 748.000 euro op de begroting moet vrijmaken voor de rente en het afbetalen van de benodigde lening. Bij de middenvariant gaat het om 554.000 euro.

Basisvoorziening
Van Delft gaat de transformatie van de bibliotheek dit voorjaar aanmelden voor de kaderbrief. De raad kan dan bij de behandeling daarvan een afweging maken tussen alle zaken die de komende jaren in de stad spelen. “Want we hebben natuurlijk meer te doen in de stad”, zegt Van Delft die wijst op de grote uitdagingen die er ook zijn op het gebied van onderwijshuisvesting en bijvoorbeeld jeugdhulp. “Maar mijn pleidooi als wethouder voor cultuur is natuurlijk om dit te realiseren. Ik vind dit echt wel een basisvoorziening in de stad.  Het is veel meer dan alleen een boek lenen. Bovendien dateert de laatste verbouwing uit 1978, dus ik hoop echt dat het lukt.” Het gaat volgens Yvonne van Delft nog wel een aantal jaren duren voor de nieuwe bieb wordt geopend. “Dat gebeurt in ieder geval niet meer door mij” , zegt Van Delft die bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen niet meer beschikbaar is als wethouder.

De presentatie die aan de raadscommissie werd gegeven, wordt komende woensdagavond nog een keer herhaald. Dan in de stadsfoyer van het Leidse stadhuis. Na afloop kunnen geïnteresseerden en belanghebbenden in gesprek met cultuurwethouder Yvonne van Delft. Aanmelden kan via deze pagina.

Hieronder de belangrijkste pagina’s uit de presentatie.

Advertentie

Cultuur Duurzaamheid Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×