Even Spieken-spel van LUMC en TU Delft wint Klokhuis Wetenschapsprijs
Het spel is ontstaan uit het onderzoek 'Spieken mag niet, maar wel in het ziekenhuis'. (Foto: Coen Koppen)

Even Spieken-spel van LUMC en TU Delft wint Klokhuis Wetenschapsprijs

Het Even Spieken-spel van Charlotte Poot en Britt Müller heeft de jaarlijks terugkerende Klokhuis Wetenschapsprijs gewonnen. Met het spel kunnen kinderen thuis via een app alvast een kijkje nemen in de onderzoekskamer van het ziekenhuis ter voorbereiding op een bloedafname, een hartecho of een ECG.

Charlotte Poot van het LUMC en Britt Müller van de TU Delft hebben het spel ontwikkeld vanuit het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) in het LUMC en Stichting Hospital Hero, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het verbeteren van de ziekenhuiservaring van kinderen en hun families.

Het spel is ontstaan uit het onderzoek ‘Spieken mag niet, maar wel in het ziekenhuis’ van de twee wetenschappers. Kinderen kunnen het ziekenhuis van tevoren ontdekken en leren de instrumenten en geluiden in de onderzoekskamer kennen, om zo hopelijk minder angstig naar hun ziekenhuisbezoek te gaan.

Het Even Spieken-spel is te vinden in de reeds bestaande app van Stichting Hospital Hero, die als missie heeft om angst, spanning en stress te beperken bij kinderen die een medische handeling moeten ondergaan. Tot nu toe is het spel alleen beschikbaar voor kinderen van het WAKZ, maar kinderen van andere ziekenhuizen kunnen het spel binnenkort ook spelen. Vanaf volgend jaar wordt het spel uitgebreid met de voorbereiding op röntgenfoto’s en MRI- en CT-scans.

De Klokhuis Wetenschapsprijs is een prijs die jaarlijks uitgereikt wordt om een jong en breed publiek bekend te maken met Nederlands wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers en onderzoekers kunnen zich aanmelden en vervolgens kunnen kinderen stemmen op welk onderzoek zij vinden dat de prijs mag winnen. Klokhuis wijdt binnenkort een aflevering aan het winnende onderzoek, en zo ook aan het Even Spieken-spel.

 

 

 

 

Leiden Maatschappij Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×