De vooravond van Leidens Ontzet in 2022 met weinig bruisende activiteiten in het centrum. (Foto: Chris de Waard)

Kwartiermaker moet viering Leidens Ontzet in balans brengen

De gemeente Leiden, horecaondernemers en de 3 October Vereeniging willen Leidens Ontzet gezamenlijk ‘meer glans geven’. Voor de jaarlijkse viering moet een betere balans worden gevonden tussen tussen beheersbaarheid, betaalbaarheid en een levendig en bruisend feest. Een speciaal aangetrokken ‘Kwartiermaker Leidens Ontzet’ gaat die balans zoeken.

Tot en met 2019 werd het feest groots gevierd in het centrum met veel podia en optredens, ook op het water van de Nieuwe Rijn. Dat zorgde voor te veel drukte in het centrum en  leidde regelmatig tot onwenselijke situaties. De afgelopen jaren werd het stadsfeest daarom, en ook door corona, afgeschaald. Dat beviel ook niet goed, omdat het door veel mensen als minder bruisend werd ervaren. Vooral omdat er minder activiteiten van de horeca waren. Dat had te maken met de oplopende kosten voor de ondernemers voor onder andere beveiliging, materialen, techniek en artiesten.

Uit een enquête van de fracties van D66 en VVD en een uitgezette vragenlijst van het college zelf bleek dat er veel behoefte bestond aan meer activiteiten in het centrum. De behoefte aan vernieuwing werd voor de gemeente nog eens extra benadrukt toen ook horecaondernemers aan de bel trokken over zaken als de betaalbaarheid en levendigheid van het feest der feesten.

Kwartiermaker
De afgelopen maanden was er veel overleg tussen de gemeente, horecaondernemers en de 3 October Vereeniging. Ook werd in andere steden inspiratie opgedaan voor het organiseren van grote stadsfeesten. Het resultaat is een samenwerking die wordt geleid door een kwartiermaker. Voor die functie is Jolanda Egbers aangetrokken. Ze is voormalig Afdelingshoofd Evenementenmanagement in de gemeente Groningen. “Met haar expertise zal ze de huidige samenwerking onder de loep nemen, sterke punten versterken en verbeteringen doorvoeren waar nodig”, zo laat de gemeente Leiden weten. “De focus ligt op het herstellen van de levendigheid van het evenement zonder de beheersbaarheid en betaalbaarheid uit het oog te verliezen.”

Egbers begint met een inventarisatie van de belangen en rollen van alle betrokken partijen. Daarna gaat ze kijken welke manier van samenwerken het best werkt voor de Leidse situatie en hoe de wensen van inwoners en bezoekers daar het beste inpassen. Het doel is om na de zomer een gezamenlijk ambitiedocument of convenant te presenteren, inclusief een advies voor een organisatiemodel.

Jubileumjaar 2024
Met 2024 als jubileumjaar voor de stad, belooft Leidens Ontzet dit jaar ‘maximaal uitbundig’ te worden gevierd. De vernieuwde samenwerking is voornamelijk gericht op de viering van 2025 en verder, maar belangrijke bevindingen en snelle verbeteringen kunnen ook dit jaar al toegepast worden.

Cultuur Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2024 Leidens Ontzet 2025


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×