Er zijn in Voorschoten allerlei mogelijkheden voor mensen met een kleine portemonnee om hulp aan te vragen. Maar wat zijn die mogelijkheden, hoe kun je ze vinden en hoe zijn ze aan te vragen? Veel is nog onbekend, ook bij professionals. Een nieuw minimabeleid vanuit de gemeente moet deze hulp toegankelijker en eenvoudiger maken.
De raadscommissie Mens & Samenleving sprak donderdagavond over de voorwaarden voor een nieuw beleid. Veel is al onderzocht en daaruit blijkt dat de regelingen niet alleen voor inwoners van Voorschoten, maar ook voor vrijwilligers en professionals moeilijk vindbaar zijn. Ook de Rekenkamercommissie kwam tot die conclusie.
“Het is belangrijk om snel duidelijkheid te scheppen voor iedereen”, zegt wethouder Paul de Bruijn. “Wij van onze kant moeten de doelgroepen beter gaan vinden, vooral waar het kinderen betreft. Zij moeten kunnen meedoen met school, sport en cultuur. Voorschoten heeft een sterk verenigingsleven en daar moeten deze kinderen, en hun ouders, gebruik van kunnen maken.”
Aan de andere kant realiseert de wethouder zich dat de regelingen lastig te vinden zijn. “Veel mensen weten niet dat wij deze dienstverlening, werk en inkomen, bij Leidschendam/Voorburg inkopen. De benodigde informatie staat dus op de website van die gemeente terwijl onze inwoners op de website van de gemeente Voorschoten kijken. Er is wel een link maar dat blijft moeilijk. Wij willen deze informatie voortaan gewoon bij ons op de website hebben staan zodat iedereen, ook onze ketenpartners als onder andere Voorschoten Voor Elkaar en Stichting Leergeld maar ook de scholen, goed de weg kunnen vinden.”
De Voorschotense wethouder Paul de Bruijn in gesprek met verslaggever Marjolein Altena.
Voor SP’er Erik Maassen ging het voorstel niet ver genoeg. Hij pleitte voor een maatwerkbudget. “Een potje waaruit snel hulp kan worden geleverd. Bijvoorbeeld voor iemand die werk heeft gevonden maar geen fiets kan betalen om daarnaar toe te gaan. In Leiden bestaat zo’n budget al en dat werkt heel goed.”
Maar waar het Maassen vooral om gaat zijn de financiën. “Mensen met een uitkering redden het gewoon niet in deze dure tijden. Als je van alle regelingen gebruikmaakt, komen zij elke maand nog steeds 200 euro tekort. Dat is veel als je inkomen 2.000 euro is. Daar moet een oplossing voor komen. Het probleem is dat de wethouder zegt: we helpen minima met hetzelfde geld als we er nu aan uitgeven. Dat betekent dat het geld ergens anders vandaan komt. We willen niet dat er meer geld naar één groep in het minimabeleid gaat, terwijl een andere groep dat niet krijgt. Als dat betekent dat het minimabeleid meer moet gaan kosten, dan vinden wij dat geen probleem.”
Voorwaarden
Een ander punt van zorg vindt Maassen dat mensen die van de regelingen gebruik willen maken, elke keer weer alle gegevens moeten aanleveren. “Met de pet in de hand weer vragen om geld, dat doet wat met je. En voor elke regeling gelden weer andere regels en voorwaarden. Wij willen dat de gemeente een bestand aanlegt met mensen die voor deze regelingen in aanmerking komen. Organisaties kunnen de cijfers daar opvragen en een besluit nemen. Dat gebeurt al in Helmond en ik heb de wethouder gevraagd contact op te nemen met zijn collega daar.”
Vooralsnog blijft de inkoop van Werk en Inkomen nog bij Leidschendam-Voorburg, maar de gemeenteraad heeft enkele jaren geleden al gekozen voor een overstap van het sociaal domein naar Leiden. Een deel is al gerealiseerd, nog onbekend is wanneer Werk en Inkomen overstapt.
Erik Maassen (SP) over het minimabeleid, in gesprek met Marjolein Altena.
In april wordt het minimavoorstel in de gemeenteraad besproken. Naar aanleiding daarvan wordt na de zomer van dit jaar een definitief voorstel aan de raad voorgelegd.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907