De gemeente Oegstgeest gaat afval ondergronds inzamelen en bereidt zich voor op het individueel beprijzen van restafval. Een nieuw beleidsplan over afvalscheiding werd donderdag aangenomen. Alle oppositiepartijen stemden tegen.
Steen des aanstoots is het individueel beprijzen. Of dat werkt is volgens de partijen namelijk onvoldoende aangetoond. “We lopen het risico dat we een half miljoen gemeenschapsgeld weggooien”, zegt VVD-fractievoorzitter Matthijs Huizing.
Geen van de afvaldoelstellingen van de gemeente zijn de laatste jaren gehaald. Hoewel het aantal kilo afval dat per inwoner ingezameld werd iets daalde, gold hetzelfde voor het percentage afval dat gescheiden werd ingeleverd. Ook werd er te weinig gerecycled. Reden voor het college om een aantal maatregelen te nemen.
Afvalpas
Zo worden dit jaar nog ondergrondse vuilcontainers voor rest- en GFT-afval geplaatst bij hoogbouw. Deze worden toegankelijk met een afvalpas. In 2025 krijgen huishoudens een nieuwe minicontainer met daarin een chip ingebouwd en wordt een nieuw containermanagementsysteem ingevoerd. Dit alles om voor te bereiden op een nieuwe vorm van beprijzen vanaf 2026, het zogenaamde diftar. Dit staat voor gedifferentieerde tarieven.
Momenteel betalen huishoudens een vast bedrag voor het ophalen en verwerken van afval. In Oegstgeest gaat het dit jaar om 437 euro voor meerpersoonshuishoudens. Met het nieuwe diftar-systeem gaan inwoners die het meeste restafval produceren voortaan meer betalen. Mensen met weinig restafval betalen juist minder. Een eerlijker systeem, volgens het gemeentebestuur, dat tot meer afvalscheiding én minder restafval moet leiden.
Oneerlijk
Van het diftar-systeem zijn niet alle partijen overtuigd. “Mensen met een baby of die incontinentiemateriaal gebruiken worden zo gestraft”, zegt CDA-raadslid Van der Hoeven, die een amendement indiende om de nieuwe vorm van beprijzen uit het plan te schrappen, door hem ‘babybelasting’ genoemd. Sowieso is de maatregel onvoldoende gemotiveerd, vinden de tegenstemmende partijen.
Matthijs Huizing (VVD) over de reden dat zijn partij tegen het nieuwe afvalscheidingsbeleid stemde.
“Er wordt eerst een half miljoen uitgegeven om je voor te bereiden op een nieuw systeem, en daarna wordt pas gekeken of het wel het goede systeem is. Dat lijkt me niet de juiste volgorde”, zegt VVD’er Huizing. “Er wordt niet onderbouwd waarom hier voor gekozen wordt. Ze zeggen: ‘We geloven erin’, maar als je dan vraagt ‘Waar is de onderbouwing?’, dan is die er niet.”
Pilot
Overigens blijkt uit cijfers dat gemeenten die individueel beprijzen minder afval inzamelen en per inwoner ook lagere kosten hebben. “Het opvallende is dat lagere kosten als argument worden aangevoerd, terwijl er in Oegstgeest gekozen wordt voor een systeem wat de kosten op korte én langere termijn alleen maar laat stijgen”, zegt Huizing.
Ook wordt er een pilot voorgesteld voor omgekeerd inzamelen, waarbij restafval weggebracht moet worden in plaats van het in de eigen minicontainer gooien. “Als er vol ingezet wordt op het individueel beprijzen dan heeft het niet zoveel zin om die pilot nog te doen”, zegt Van der Hoeven. “Als je kiest om voor een half miljoen nieuwe containers te kopen, dan kan je daarna niet omgekeerd gaan inzamelen.”
Melanie van Driel (PrO) is voorstander van de plannen. “Er wordt al jaren gesproken over hoe we het restafval kunnen verminderen, maar er gebeurt niets. We moeten eindelijk ergens voor durven kiezen.” Ook de andere coalitiepartijen HvO en D66 stemden voor de plannen, die daardoor in gang gezet worden.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907