Freek Vonk deelde een foto van de dode Anaconda op Instagram. (Foto: Freek Vonk)

Freek Vonk krijgt overlijdensbericht ontdekte reuzenslang: 'Hoe ziek moet je zijn'

Bioloog Freek Vonk meldt treurig nieuws via zijn Instagram-account. De slang die hij vorige maand ontdekte, is doodgeschoten. Het gaat om een nieuwe soort anaconda die de enthousiaste televisiepresentator in Brazilië aantrof. “Wat een droevig en tragisch verlies.”

Met een lengte van bijna zeven meter lang was het vrouwtje een reus van een slang. “Niet alleen in grootte, maar ook in karakter”, laat Freek Vonk op sociale media weten. “Een ijzersterk dier, een overlever, eentje die al tientallen jaren in Bonito (Brazilië) rondzwom.” Vonk en zijn team weten niet beter dan dat het reptiel supergezond was en nog in de bloei van haar leven verkeerde, en dat ze in de komende jaren nog voor vele nakomelingen kon zorgen. “Een klap voor de biodiversiteit”, noemt de bioloog haar overlijden.

Vonk heeft van diverse kanten gehoord dat de slang is doodgeschoten, al is er nog geen officiële bevestiging over de doodsoorzaak. “Ik ben zo verdrietig en tegelijkertijd ook zo woedend”, schrijft Vonk, die als onderzoeker bij het Naturalis Biodiversity Center in Leiden werkt. “Hoe ziek moet je zijn om dit zo’n mooi en uniek dier aan te doen!? Dit is zó in- en intriest. Ik zal nooit vergeten hoe bijzonder het was om met haar tijd door te brengen op de bodem van de rivier.”

Het was volgens Vonk de allergrootste slang die hij ooit met eigen ogen had gezien. De evolutiebioloog heeft zeker een uur naast haar gezwommen. “Het enige dat verraadde dat ze me überhaupt had opgemerkt, was het feit dat ze af en toe haar tong uitstak om wat geurtjes op te pikken om te ruiken wat er aan de hand was.”

Daders
Vonk hoopt dat de daders worden gevonden. “Dit soort gedrag moet zwaar worden bestraft.” Hij heeft begrepen dat er al politieonderzoek wordt verricht op de plek waar ze is gevonden. “Laten we hopen dat er snel meer duidelijkheid komt. In de tussentijd kan ik alleen maar verdrietig zijn over hoe mensen keer op keer in staat blijken te zijn de natuur zo doelloos kapot te maken.”

Leiden Maatschappij Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×