Het LUMC gaat een netwerk opzetten voor de ontwikkeling van vaccins tegen infectieziekten. (Foto: Rob van Dullemen)

LUMC gaat paraatheid voor pandemie vergroten

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en drie andere universitaire medische centra slaan de handen ineen om de ‘pandemische paraatheid’ in Nederland te vergroten. Ze gaan een nationaal netwerk opzetten voor de ontwikkeling en de productie van geneesmiddelen en vaccins tegen infectieziekten. Om de plannen uit te werken ontvangt het samenwerkingsverband een subsidie van 9,5 miljoen euro.

“Na corona ligt volgens experts een nieuwe pandemie op de loer”, zo licht het LUMC toe. “Pandemische paraatheid betekent dat we voorbereid zijn op een mogelijke nieuwe wereldwijde uitbraak. Het is dan belangrijk dat patiënten snel een effectieve behandeling kunnen krijgen. Door paraat te zijn, beperken we de gevolgen voor de volksgezondheid, de maatschappij en de economie.”

Coördinator van het samenwerkingsverband is de Leidse hoogleraar vaccinologie Meta Roestenberg. Naast het belang van het testen van nieuwe geneesmiddelen onderstreept zij de kracht van de kennis binnen het Nederlandse academische netwerk. “Het samenbrengen van onze kennis en expertise stelt ons in staat om een grote impact te hebben, niet alleen in de voorbereidingen op een pandemie maar ook op de wereldwijde gezondheid”, zegt Roestenberg.

Nijmegen, Amsterdam, Utrecht
De subsidie is afkomstig van ZonMw, de financieringsorganisatie voor innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg in opdracht van onder meer het ministerie van VWS. Naast het LUMC omvat het samenwerkingsverband het Radboudumc in Nijmegen, Amsterdam UMC en UMC Utrecht. Ook nemen het Centre for Human Drug Research (CHDR) en het Centre for Future Affordable Sustainable Therapy Development (FAST)  deel.

Economie Leiden Maatschappij Politiek Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×