Leiden kampt met schimmeloverlast. De politiek en de woningcorporaties gaan ermee aan de slag, want schimmel in huis is niet gezond. Waarom ontstaat schimmel en hoe kom je er vanaf? Sleutelstad zet zes tips op een rij om schimmelproblemen te lijf te gaan.
Veel vocht in huis en schimmel gaan vaak hand in hand. Vochtoverlast kan komen door slechte isolatie, lekkage of niet genoeg ventileren. Soms zijn er rigoureuze verbouwingen nodig, soms gaat het om kleine aanpassingen. Schimmel in huis kan snel ontstaan en in korte tijd uitbreiden. Niks om je voor te schamen. Wel een goede reden om op zoek te gaan naar oplossingen en hulp.
1. Lekkage of hoge vochtigheid in kruipruimtes. Dit vraagt om een snelle oplossing. Wie een woning huurt, kan dit het beste aankaarten bij de verhuurder. Die moet lekkage of andere technische problemen die voor schimmel zorgen oplossen.
2. Ventileren is de sleutel tot een schimmelvrije woning. Mensen produceren vocht. Gewoon al door te ademen en te zweten, maar natuurlijk ook door bijvoorbeeld douchen en koken. Hoe meer mensen in een woning, hoe meer vocht er wordt geproduceerd. Dat vocht moet de woning uit. Bijvoorbeeld via ventilatieroosters of ramen en deuren. Twee maal per dag minimaal een kwartier ramen en deuren tegen elkaar openzetten, kan voldoende zijn. Het is belangrijk dat de lucht in huis wordt ververst en kan gaan stromen.
In deze praatplaat van de Energiefixers071 worden tips gegeven tegen schimmel.
3. Daglicht helpt ook tegen schimmel. Schimmel groeit het best op donkere plekken. Overdag de gordijnen opendoen en het zonlicht de woning binnen laten komen kan helpen in de strijd tegen schimmel. Warmte van de zon helpt ook bij het opdrogen van vocht in huis, maar dan moet die vochtige lucht vervolgens wel naar buiten kunnen.
4. Buitenmuren vrijhouden. Op een buitenmuur, vooral als deze niet goed is geïsoleerd, kan eerder schimmel ontstaan als er meubels tegenaan staan. Banken, bedden of kasten moeten minimaal 10 centimeter van de muur staan. Zodat er lucht langs kan stromen en vocht kan afvoeren. Buitenmuren zijn vatbaarder voor schimmel vanwege directe blootstelling aan weersinvloeden zoals regen, sneeuw en hoge luchtvochtigheid.
5. Ventileren in de winter. Vaak hebben mensen het idee als het koud is: ramen dicht. Maar ook in de winter moeten de ramen en deuren elke dag even open. Droge koude lucht van buiten is sneller op te warmen dan warme vochtige lucht binnen. Ook is het beter om de temperatuur in huis op minimaal 15 graden te houden.
6. Bronnen van vocht in huis. Douchen en koken leveren veel vocht op in huis. Bij meer dan 90 minuten douchen per week neemt de kans op schimmel in een badkamer al behoorlijk toe. Na elke douchebeurt de muren van de badkamer droogmaken verkleint de kans op schimmel. Bij het koken helpt het als je een deksel op de pan doet, het eten wordt sneller gaar en er komt minder vocht vrij. Zet ook meteen de afzuiger aan tijdens het koken en laat die nog een half uur aanstaan na het koken.
Over de noodzaak voor een goed binnenklimaat kijk de aflevering van Gezond071 over goed binnenklimaat: isoleren en ventileren allebei noodzakelijk nog eens terug. Helpt de verhuurder niet met technische problemen? Dan kunnen huurders aan de bel trekken bij politieke partijen. De SP heeft een eigen hulpdienst, te bereiken via mail hulpdienstleiden@sp.nl, en de PvdA heeft ook een ombudsman die kun je bereiken via de website van PvdA Leiden. En je kan natuurlijk de Huurcommissie inschakelen.
Tot slot: ook Omroep Unity-Sleutelstad hoort het graag als woningcorporaties zich niet aan afspraken houden. Tip de redactie!
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907