Gezond071 over goed binnenklimaat met Nadia El Mettouri, Anja Möltgen en presentator Greet Meesters. (Foto: Gerry van Bakel)

Gezond071 over goed binnenklimaat: isoleren en ventileren allebei noodzakelijk

Torenhoge energieprijzen in de wintermaanden verleiden mensen tot het lager zetten van de verwarming en alles potdicht houden. Maar die combinatie kan leiden tot ongewenste effecten zoals schimmel in huis. Architect Anja Möltgen pleit voor isoleren, ventileren en een minimumtemperatuur.

In Gezond071 komt elke maand een thema aan de orde over gezonde leefstijl. In de eerste aflevering van het derde seizoen ging het over het klimaat in huis. Wie opgeschrikt door hoge energieprijzen vooral koos voor de verwarming uitzetten en ramen dichthouden en alles dichtplakken met tochtstrips, kon ineens geconfronteerd worden met heel veel schimmel in huis.

Kijk en luister hier de uitzending terug van Gezond071 over een goed binnenklimaat van woensdag 13 september.

Nadia El Mettouri had daar bijvoorbeeld mee te maken. “Vooral in mijn slaapkamer had ik last van schimmel. In mijn kledingkast vond ik ineens mijn leren jas en broek onder de schimmel. Die heb ik weg moeten gooien. Mijn muren heb ik eindeloos schoongemaakt, maar het kwam steeds terug. Uiteindelijk heb ik de woningcorporatie ingeschakeld en die hebben de schimmel laten verwijderen en een speciaal folie geplakt en opnieuw geverfd. Nu hoop ik dat het niet meer terugkomt.”

Olie
Schimmel in huis is niet fijn en ook niet gezond. Zeker mensen die al problemen hebben met hun luchtwegen, kunnen daar extra last van krijgen. Maar ook andere zaken kunnen je binnenklimaat aantasten, vertelt Möltgen. “Bijvoorbeeld uit de olie die je gebruikt als je iets bakt of je hebt net een nieuwe vloer gelegd of geverfd. Overal kunnen stoffen vrijkomen die niet goed voor ons zijn.”

De beste manier om het klimaat in huis goed te krijgen en houden is isoleren en ventileren. “Elke dag even de ramen tegen elkaar openzetten”, adviseert Möltgen. “Iedereen produceert vocht. Met koken, douchen, maar ook gewoon ademhalen. Een huishouden van vier mensen levert elke dag tien liter vocht. Dat is normaal.”

Afzuigkap
Hoe vochtiger de lucht hoe meer energie het kost om die lucht te verwarmen. Daarom is ventileren in de winter ook een goed idee. Dat betekent niet dat je de hele dag de ramen open moet laten, maar dus wel even laten doorwaaien. “Zet de afzuigkap aan op het moment dat je begint met koken en laat hem nog een half uur aanstaan nadat je klaar bent met koken”, zegt Möltgen.

Zijn vochtvangers dan de oplossing? “Het moet ook niet te droog zijn in huis”, zegt Möltgen. “Dan krijg je last van je huid. Ergens tussen de veertig en zestig procent is goed. En een minimumtemperatuur van vijftien graden. Wat verder echt comfortabel is, is erg persoonlijk.”

Energiefixers071
In Leiden is in januari de groep Energiefixers071 begonnen met een project om mensen in sociale huurwoningen te helpen met kleine energiebesparende maatregelen in huis. Zoals tochtstrips, radiatorfolie, ledlampen en een waterbesparende douchekop. Eerst in Leiden Zuid-West en later in Leiden-Noord. Deze Energiefixers071 kwamen in huizen die ze bezochten geregeld schimmel tegen. Op de website energiefixers071.nl staan nog meer tips om energie te besparen en schimmelvorming tegen te gaan.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Schimmel in woningen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×