Vluchtelingen uit Oekraïne zijn op diverse plekken in Leiden ondergebracht, ook in voormalig verzorgingstehuis Groenhoven. (Foto: Chris de Waard)

Leiden: nog één derdelander in de Oekraïne-opvang

Er zit in Leiden nog één derdelander in de opvang voor Oekraïners. Deze persoon heeft asiel aangevraagd en wacht op een plek in een asielzoekerscentrum. Dit heeft de gemeente Leiden laten weten.

Derdelanders zijn mensen die een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne hadden en die na de Russische invasie op 24 februari 2022 naar Nederland vluchtten. De Raad van State bepaalde in januari dit jaar dat de Richtlijn voor Tijdelijke Bescherming voor deze groep vluchtelingen per 4 maart afliep. Vervolgens hadden zij tot 2 april de tijd om terug te keren naar hun land van herkomst of asiel aan te vragen.

In Leiden verbleven tien derdelanders van wie acht in de opvang. “Wij hebben met alle derdelanders in de opvang vanaf het begin gesprekken gevoerd en hun plannen doorgenomen”, zo zegt de gemeente Leiden. “Eén derdelander heeft asiel aangevraagd en is in afwachting van een AZC-plek. De overige derdelanders die in de opvang verbleven, zijn vertrokken.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×