De inloopavond over WarmtelinQ trok veel belangstellenden. (Foto: Voorschotense Krant)

WarmtelinQ in Voorschoten: toekomst of toch liever niet?

Nederland moet van het gas af, maar hoe moet het dan verder als het gaat om het verwarmen van huizen? Een van de oplossingen is WarmteLinQ, waarbij restwarmte uit de Rotterdamse haven via een leidingstelsel naar deze regio wordt gebracht.

De route van de leiding loopt langs Voorschoten maar moet het dorp zich hierbij aansluiten? Daarover neemt de gemeenteraad voor de zomer een besluit. Om de mening van inwoners te vragen, organiseerde de gemeente dinsdagavond een inloopavond. Die meningen zijn in ieder geval flink verdeeld.

Al vanaf het begin van de avond loopt het storm in het Bondsgebouw. Voor- en tegenstanders proberen elkaar van het gelijk te overtuigen. Maar er zijn ook flink veel twijfelaars. Vragen als: wat gaat het me kosten, kunnen nog niet beantwoord worden.

Ook waar komt het Warmteoverdrachtstation WOS precies komt, is nog niet duidelijk. Zo’n WOS is een gebouw met een installatie om warmte over te dragen van de WarmtelinQ naar de huizen. Hoe groot is zo’n WOS en wat betekent piek- en backup precies? Ook de locatie aan de Hofweg is nog niet zeker. En wat als een huis al zonnepanelen heeft en een warmtepomp, wat hebben bewoners er dan aan? Is een aansluiting verplicht? Tientallen vragen verschenen op het prikbord dat er speciaal voor werd neergezet.

Nog niet definitief
“Het gaat om de keuze voor een T-stuk in Voorschoten”, legt wethouder Hubert Schokker uit. “En of er een verbinding met de diverse wijken kan worden gemaakt. De warmte wordt opgevangen in een WOS en van daaruit verspreid. Een piek en backup-systeem zorgt ervoor dat bij een piekbelasting, als het heel koud is bijvoorbeeld, de warmtelevering toch gegarandeerd kan worden.”

https://soundcloud.com/sleutelstad/wethouder-schokker-warmtelinq

Wethouder Schokker in gesprek met Marjolein Altena 

Inwoners die zelf warmte inkopen, kunnen zich bij WarmtelinQ aansluiten, maar dat is niet verplicht. “Bovendien gaat het nog jaren duren, want het is een groot project en dit is pas de eerste stap. De gemeenteraad moet nu een keus maken voor de eerste stap en daarmee wordt nog niet definitief besloten dat Voorschoten zich aansluit bij WarmtelinQ.” Eind mei komt het college met een eerste voorstel naar de gemeenteraad die op 4 juli een keus moet maken. “Mocht de gemeenteraad nee zeggen, dan komt er ook geen WOS in Voorschoten”, aldus de wethouder.

Te veel vragen en onduidelijkheden
Diverse bezoekers van de inloopavond zijn absoluut tegen het voorstel. “Er zijn te veel vragen en de kosten zijn onduidelijk”, zo vinden ze. “Nu al wordt gesproken over 90 euro per gigajoule, terwijl dat bedrag in omringende landen rond de 35 euro ligt. En hoe zit het met de kosten van die WOS, die worden vast ook doorberekend.”

https://soundcloud.com/sleutelstad/tegenstemmers-warmtelinq

Diverse deelnemers aan de inloopavond zijn tegen WarmtelinQ

“En het is ook niet nodig”, zo rekenen drie tegenstanders voor. “In Nederland wordt in totaal 158 megaton uitgestoten, 19 daarvan komt van woningen. De industrie alleen al tekent voor 49 megaton en elektriciteit voor 38. Het levert gewoon te weinig op.” Het drietal vindt waterstof en nucleaire elektriciteit een veel beter alternatief. “Bovendien, hoe lang is er nog restwarmte vanuit de Botlek? De industrie gaat ook alternatieven zoeken om de kosten te drukken. Wat gebeurt er als er geen restwarmte meer is? Het is allemaal nog te onzeker.”

Reageren
Alle opmerkingen die dinsdagavond zijn gemaakt, worden door de gemeente meegenomen in het voorstel naar de raad. Op de website van de gemeente staat meer informatie. Via duurzaam@voorschoten.nl kunnen reacties nog worden doorgegeven.

Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×