In totaal 26 mensen willen burgemeester van Leiden worden. (Foto: Buro JP)

26 sollicitanten willen burgemeester van Leiden worden

In totaal 26 mensen willen burgemeester van Leiden worden. Zoveel sollicitaties zijn er binnengekomen bij de provincie Zuid-Holland.

Het gaat om 11 vrouwen en 15 mannen tussen de 28 en 63 jaar oud. Wie er precies gesolliciteerd heeft blijft in nevelen gehuld, de procedure verloopt namelijk in het geheim. Alleen als sollicitanten hun kandidaatschap zelf naar buiten brengen wordt hun naam bekend.

Wat de provincie wel kwijt wil is dat er burgemeesters, wethouders, kandidaten met een landelijk profiel en kandidaten met andere ervaring binnen het openbaar bestuur gesolliciteerd hebben. Ook zijn er geïnteresseerden vanuit het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld.

Lenferink
De komende tijd verzamelt de commissaris meer informatie over de kandidaten en gaat hij in gesprek met enkelen van hen. Hierna gaat hij in gesprek met de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad. De commissie voert vervolgens ook gesprekken en draagt een favoriet en een alternatief voor aan de minister van Binnenlandse Zaken, die een knoop doorhakt.

De functie van burgemeester van Leiden is vacant sinds het opstappen van Henri Lenferink vorig jaar. Sinds 1 september 2023 is Peter van der Velden plaatsvervangend burgemeester. Naar verwachting draagt hij in september dit jaar het stokje over aan de nieuwe burgemeester.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×