Voor deze gelegenheid was Thijs de Kleer, directeur van Biopartner Leiden omgetoverd tot professor Doc Brown van Back to the Future. (Video: Anita Janssen/ foto: Sleutelstad)

Bio Science Park viert 40-jarig bestaan

De gemeenteraad van Oegstgeest was woedend toen ze begin jaren 80 van de vorige eeuw de plannen zagen voor het Bio Science Park. De lege polders zouden plaatsmaken voor gebouwen. Veel te veel gericht op Oegstgeest en dat zag ze absoluut niet zitten. Maar het Bio Science Park kwam er wel en groeide meer richting Leiden.

Tot 2000 leidde het Bio Science Park een sluimerend bestaan, vertelt historicus Cor Smit. Daar kwam langzaam verandering in. Wetenschappers, gehuisvest in kleine laboratoria naast de Universiteit Leiden, koesterden grootse dromen van baanbrekende ontdekkingen die de medische wereld zouden veranderen. Wetenschappers, de universiteit en ondernemers gingen meer en meer samenwerken en dat leidde tot een grote sprong voorwaarts.

Back to the Future
Maar zoals bij elk groots verhaal waren er ook uitdagingen. Economische neergang en veranderende marktomstandigheden brachten stormachtige tijden voor het park, maar de veerkracht en innovatiegeest die er heerste, hielden stand.
Nu is er reden voor een feest want het park bestaat veertig jaar. De aftrap van het jubileumjaar werd uitbundig gevierd. Voor deze gelegenheid had Thijs de Kleer, directeur van Biopartner Leiden, uren in de schmink gezeten en was omgetoverd tot professor Doc Brown van Back to the Future. In de legendarische auto uit de iconische film uit de jaren tachtig kwam hij aangereden.

Open dag
Tegenwoordig staat het Leiden Bio Science Park bekend als wereldleider in biotechnologie. Er zijn meer dan 200 bedrijven gevestigd die meer dan 20 duizend mensen werkgelegenheid bieden. Het is een broedplaats van ontdekkingen die levens veranderen en de grenzen van menselijke kennis verleggen. En om dat kracht bij te zetten onthulde Esther Peters, directeur van het park een tijdcapsule.

De capsule moet gevuld gaan worden met dromen en objecten van nu om te dienen als inspiratie voor de toekomst. “Want wat is er nu mooier om bij te dragen aan het verbeteren van de levens van mensen door onderzoek wat hier wordt gedaan en bedrijven die dit mogelijk maken. Het Bio Science Park is van plan om binnenkort een open dag te organiseren zodat je met eigen ogen kunt zien wat er gebeurt.”

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×