Theater De Generator aan de Middelstegracht. (Foto: Chris de Waard)

Theater De Generator past statement over antisemitisme aan na commotie

Een verklaring van het Leidse Theater De Generator heeft afgelopen dagen tot veel commotie geleid. Gisteravond werd het statement, waarin onder andere collega-theaters worden opgeroepen om selectief te zijn in hun programmering wanneer het gaat om mensen als Lenny Kuhr die openlijk de genocidale militaire campagne van Israël tegen de Gazanen steunt, besproken in de gemeenteraad.

Fractievoorzitter Pieter Krol van de ChristenUnie stelde mede namens de fracties van de VVD, PS en het CDA dat het door de gemeente gesubsidieerde theater aan de Middelstegracht met de verklaring fors over de schreef is gegaan. “Ze hebben het over een overheid die genocide steunt en Joden instrumentaliseert om de aandacht af te leiden van deze genocide. Dat is meer dan discutabel. We zijn ons kapotgeschrokken.”

Fractievoorzitter Pieter Krol van de ChristenUnie Leiden over de oproep van Theater De Generator.

Volgens de vier partijen mag kritiek op een regering worden geuit, maar antisemitisme absoluut niet. “Het theater maakt het nog bonter met een oproep aan cultuurmakers en culturele instellingen om selectief te zijn met het programmeren van Joodse artiesten zoals  Lenny Kuhr”, zegt Krol die vindt dat daarmee het beeld zich opdringt dat de generator voor Joden verboden is. “Of in ieder geval voor sommige Joden. Er mag geen enkel misverstand bestaan dat in een inclusieve stad als de onze geen enkele ruimte is voor Jodenhaat. Zelfs de schijn of suggestie moeten we stevig de kop indrukken. Nooit meer, is nu.”

Wethouder Van Delft is naar aanleiding van alle commotie met het theater in gesprek gegaan. Ze kreeg daar te horen dat de leiding van De Generator vindt dat hun verklaring verkeerd is geïnterpreteerd, uit de context is gehaald en dat er selectief uit is geciteerd. Daardoor is in hun ogen een verkeerd frame ontstaan. “Artiesten worden nooit geweerd omdat ze Joods zijn”, heeft het theater in een aanvullend statement kenbaar gemaakt.

Burgemeester Peter van der Velden over de onderlinge verhoudingen tussen verschillende groeperingen binnen de Leidse samenleving.

“We vinden als college de verwoording ongelukkig. Een mening kenbaar maken mag, natuurlijk op basis van de vrijheid van meningsuiting, maar oproepen tot discriminatie of antisemitisme mag niet.” Dat was ook niet de intentie van het theater, kreeg Van Delft te horen. “Ze hadden de intentie om zich met genuanceerde tekst uit te spreken tegen antisemitisme. Dat ze daar onvoldoende in zijn geslaagd, hebben ze zelf ook wel door. Daarom is er een aangepast statement op de website gezet.

Zaken als het ter discussie stellen van de gemeentelijke subsidie zijn volgens Van Delft niet aan de orde nu De Generator alsnog onomwonden de bereidheid heeft uitgesproken om Joodse artiesten te programmeren. “Alleen artiesten die zich uitspreken voor de oorlog die de staat Israël tegen Hamas voert zijn niet welkom”, kreeg Van Delft te horen.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×