De bewoners hebben er meer dan genoeg van. (Video: Omroep West)

Bewoners Jagerslaan Wassenaar zijn sluipverkeer spuugzat

Omwonenden aan de Wassenaarse Jagerslaan hebben maandagochtend voor het eerst gedemonstreerd tegen de in hun ogen onveilige verkeerssituatie op de weg. Volgens de initiatiefnemers moet onder meer de maximumsnelheid omlaag, moet de veiligheid van fietsers en voetgangers centraal komen te staan én mag de weg niet verbreed worden. “Moeten we wachten op een dodelijk ongeluk voordat er ingegrepen wordt?”

Tientallen bewoners van de Jagerslaan voerden maandag vanaf 7.45 uur actie. Gehuld in gele hesjes toonden ze een spandoek en zelfgemaakte verkeersborden in de hand met daarop 30 kilometer per uur als maximumsnelheid, om te protesteren tegen de huidige snelheidslimiet van 50 kilometer per uur. Ook deelden ze pamfletten met de tekst ‘Jagerslaan, geen racebaan’ uit aan passerend verkeer. De demonstranten zijn van plan tot en met vrijdag de ochtendspits ‘enkele keren te verstoren’.

“Dit is ook een bewustwordingsactie richting de automobilist”, zegt Robert Jan van Vliet, een van de initiatiefnemers achter de demonstratie. “Er wonen hier veertig gezinnen met kinderen. Sommigen komen te laat op school, omdat ze een kwartier staan te wachten voordat ze de weg kunnen oversteken. Tussen 8.00 en 9.00 uur zijn hier zó veel auto’s op de weg.”

Noordwijk
Wat is er precies aan de hand? De Jagerslaan is een van de drie verbindingen tussen Noord- en Zuid-Wassenaar. De straat is lang en smal en loopt langs Natura2000-gebied. Bewoners voeren al tien jaar gesprekken met de gemeente over de verkeerssituatie. De toename van sluipverkeer, voornamelijk uit Katwijk en Noordwijk, is hen een doorn in het oog. Vanaf maandag 22 april wil de gemeente asfaltreparaties doorvoeren op de Jagerslaan. Bewoners vrezen dat de weg daardoor nog ‘aantrekkelijker’ wordt voor sluipverkeer.

Dus maant Van Vliet de gemeente Wassenaar tot actie. “Deze laan is in de afgelopen jaren onveilig geworden. Voor kinderen en bewoners. Het is een smalle voorrangsweg voor automobilisten.” Gesprekken met de gemeente over eventuele verkeersaanpassingen aan de Jagerslaan lopen volgens Van Vliet al jaren. “De weg is te druk. Dat is wat je vandaag ook weer ziet. Er rijden heel veel auto’s en ook wordt er te hard gereden.”

Ongelukken
“Er gebeuren al ongelukken, maar gelukkig nog niet met een dodelijke afloop”, gaat hij verder. “Moeten we wachten op een dodelijk ongeluk voordat er ingegrepen wordt? Dat is de vraag.” Hij krijgt bijval van een andere aanwezige dame. “De hoogste snelheidsmeting hier was 146 kilometer per uur”, meent ze.

“De weg versmalt en het is vooral in de spits een gevaarlijke route. Als je hem verbreedt, gaan mensen alleen maar harder rijden.” De reacties van automobilisten zijn volgens de vrouw wisselend. “Vooral mannen in grote, dikke auto’s worden heel boos. Veel mensen begrijpen best dat je geen racebaan naast de deur wil hebben.”

Van Vliet wil dat de voorrangssituatie in het teken komt te staan van de voetganger en fietser, in plaats van de automobilist. “We willen ook dat de maximumsnelheid naar dertig kilometer per uur gaat en we willen niet dat de weg wordt verbreed. Dat zorgt voor nog meer aanzuiging van verkeer.”

Alternatieve route
Om een einde te maken aan het vele sluipverkeer, moet de weg wat Van Vliet betreft een erf-toegangsweg worden. “Er zijn alternatieven voor automobilisten. Het sluipverkeer moet worden teruggedrongen, mensen hoeven niet over de Jagerslaan te rijden. Ze moeten over de N44 of een alternatieve route nemen, maar niet over dit weggetje. De mensen uit Wassenaar zijn hier wél hartelijk welkom.”

Demonstranten in villadorp Wassenaar: het blijft een bijzonder gezicht. “We willen dit ook helemaal niet”, verzekert Van Vliet. “Dat is helemaal niet des-Wassenaars. We zijn al talloze jaren in gesprek met de gemeente en het lijkt niet te landen. De bewoners zijn het zat, spuugzat. Ze zijn bang dat er echt een keer een gevaarlijk ongeluk gebeurt. Het gaat niet alleen om de leefbaarheid, maar vooral om de veiligheid.”

Aanvankelijk wilden de actievoerders de weg blokkeren, maar zover kwam het niet. “In goed overleg met de gemeente en de ruimtelijke ordening hebben we afgesproken de weg niet af te sluiten”, aldus Van Vliet. “Dat zou nog meer opstoppingen opleveren dan er nu al is. Deze actie werkt, dit heeft impact. Automobilisten rijden nu al langzamer.”

Maatschappij Politiek Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×