Burgemeester Leendert de Lange te gast bij Het gesprek met de burgemeester. (Foto: Sleutelstad)

Gesprek met de burgemeester van Wassenaar: gemeentegrens, asielzoekers en bestuurscultuur

In het Gesprek met de burgemeester spreken we iedere week met een burgemeester uit de regio van Leiden over de ontwikkelingen en actualiteit. In deze editie is de burgemeester van Wassenaar, Leendert de Lange, te gast.

Voor Leidenaren voelt Wassenaar soms als ‘ver van mijn bed’. Toch grenst de wijk Stevenshof direct aan Wassenaar. Presentator Robbert Beurse sprak met burgemeester De Lange over de bijzondere vorm van de grens aan de andere kant van de gemeente. De zuidgrens van Wassenaar heeft een ‘wormvormig aanhangsel’ midden in Den Haag. Die grens zorgde voor problemen bij het besluit over de toekomst van het ANWB-terrein, dat precies in dat aanhangsel ligt. Buren uit Den Haag zijn fel tegen de bouwplannen die de gemeente Wassenaar, die over de grond gaat, goedkeurden. De burgemeester vertelt hoe hij deze kwestie ervaren heeft.

Duinrell
Al jaren worden er in de wintermaanden asielzoekers opgevangen in het vakantiepark van Duinrell. In overleg met het COA en de gemeente is nu besloten om deze opvang uit te breiden. Vooruitlopend op de spreidingswet gaat Wassenaar de ruim 900 asielzoekers het hele jaar door een plek bieden. Waarom breidt de gemeente de opvang uit en wat betekent dit voor de duizenden toeristen die in de zomermaanden naar het vakantiepark komen?

En de bestuurscultuur in Wassenaar doet al jaren stof opwaaien. Commissaris van de Koning Jaap Smit en oud-burgemeester Henri Lenferink adviseerden de burgemeester destijds over hoe hij de samenwerking en sfeer binnen het gemeentebestuur kan verbeteren. Merkt De Lange dat het beter gaat? En welke stappen zijn er nog te nemen?

Maatschappij Politiek Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×