Kirsten de Ven-Smit is zelf sinds haar geboorte doof en geeft twee keer per jaar een rondleiding. (Video: Anita Janssen)

Rondleiding met dove gids Kirsten de Ven-Smit in de Hortus

Het is een stralende zondagmiddag in de Hortus Botanicus in Leiden. Kirsten de Ven-Smit van Stichting IN Gebaren staat de deelnemers van de rondleiding speciaal voor doven en slechthorenden op te wachten. De Ven-Smit is zelf sinds haar geboorte doof en geeft twee keer per jaar een rondleiding.

“Wanneer je doof bent en je gaat bijvoorbeeld naar de Hortus dan ben je aangewezen op internet om dingen te weten te komen, of de bordjes te lezen, maar nu kan ik met gebarentaal vertellen en dat is zoveel leuker voor mensen die niets horen.”

De twaalfjarige Martin Dijkdrent is er ook. Hij draagt twee gehoorapparaten en is slechthorend. Zijn moeder Debbie vertaalt de dingen die hij niet snapt op een geroutineerde manier in gebarentaal. “Ik vind de rondleiding heel leuk en ik heb al best veel geleerd maar soms gaat het me iets te snel en dan snap ik het niet meer. Daarom ben ik blij dat mijn moeder ook zo goed is in gebarentaal.” Het gezelschap stapt de kas in met tropische planten. “Kijk”, gebaart Kirsten, “deze plant wordt enorm, hij bloeit een keer in de tien jaar.”

Wow wat bijzonder, gebaren Martin en zijn moeder naar elkaar. Martin zegt: “Leuk hoor hier, maar het is mij te warm. Zullen we weer snel naar buiten gaan om naar de bomen te kijken die hier al 400 jaar staan?”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×