Sander van Weerlee. (Foto: Sleutelstad)

Kinderen doen mee aan Gouden Spike: 'Ze worden onderdeel van het wedstrijdprogramma'

Kinderen uit de groepen vijf tot en met acht van negen Leidse basisscholen maken kans om mee te doen aan een sprintwedstrijd tijdens de Gouden Spike op 25 mei. Bezoekers van de op een na belangrijkste atletiekwedstrijd van Nederland zien de scholieren in actie tussen de Europese records en Olympische limieten door. “Het is pal voor de vip-tent, dus alle hotemetoten zitten te kijken.”

Bewegingsambassadeur Sander van Weerlee heeft het programma voor de kinderen uitgedacht. “De Gouden Spike heeft gevraagd om kinderen te betrekken bij het evenement. Ze bewegen namelijk te weinig. Allerlei partijen willen daar iets aan doen, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Met de bewegingsambassadeurs hebben we nu een viertrapsraket bedacht die leidt naar deelname aan de Gouden Spike.”

Startblokken
De eerste stap is een presentatie van een topsporter in de klas. “Die heeft ze verteld over atletiek in het algemeen en de Gouden Spike in het bijzonder”, legt Van Weerlee uit. Bij de tweede stap moeten de kinderen zelf aan de bak. “De kinderen krijgen tijdens de gymlessen vijf atletiekonderdelen aangeboden. Daar zijn ze deze week mee bezig. Ze mogen hoog- en verspringen, speerwerpen, kogelstoten en sprinten.”

De werponderdelen worden aangepast aan de ruimte en de beschikbare spullen van de school. “Speerwerpen kan met een soort zachte speer, maar ook met badmintonshuttles. Die laatste komen niet zo ver, maar je kan er wel mee oefenen en je eigen prestaties vergelijken met die van je klasgenoten. Het kogelstoten kan bijvoorbeeld met een zware basketbal.” Ook het sprinten is een beetje aangepast. “In de gymzaal sprinten de kinderen maar twintig meter: tien heen en tien terug, met een draai in het midden.”

De derde stap is een clinic bij Leiden Atletiek. “Eerst krijgen de kinderen een training van de trainers van Leiden Atletiek.” Natuurlijk gaan ze ook oefenen met starten in startblokken. “Vooral die kont omhoog.” Dan volgen heuse sprintwedstrijdjes. “De kinderen uit de groepen 5 en 6 rennen veertig meter, groep 7 en 8 zestig meter. Per leeftijdscategorie plaatst de snelste jongen en het snelste meisje zich voor de Gouden Spike.”

Sleutelstad Sport-presentator Cor van der Velden in gesprek met Sander van Weerlee.

Gelijke kans
Tijdens de Gouden Spike mogen de 36 geplaatste kinderen in vier wedstrijden tegen elkaar gaan rennen op de atletiekbaan. “Het is gewoon onderdeel van het wedstrijdprogramma, ik verwacht tussen 18.00 en 19.00 zeven uur”, blikt Van Weerlee vooruit.

De negen deelnemende scholen zijn niet toevallig uitgekozen. “Zo doen de zeven kansontwikkelingsscholen van Leiden mee. Dat zijn scholen die net wat andere aandacht nodig hebben, zodat de kinderen een gelijke kans krijgen. Ook de twee buurscholen in de wijk bij Leiden Atletiek wilden we er bij betrekken.

Of de kinderen volgend jaar weer mee mogen doen, is wat Van Weerlee betreft geen vraag. “Als het programma van de Gouden Spike het toelaat, gaan we dit volgend jaar weer doen. We hopen nog wat subsidie te kunnen krijgen en dan moet dat goed komen.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×