Wijnmaker Dick van Straalen schenkt wethouder Paul de Bruijn een proefglas in. (Foto: Robbert Beurse en video: Nathalie Timmer)

College Voorschoten bezoekt prijswinnende wijngaard

Dat er in het zuiden van Europa wijn wordt gemaakt, dat is algemeen bekend. Maar ook in Voorschoten is een wijnboer actief. De burgemeester en wethouders van Voorschoten brachten vorige week een bezoek aan de enige wijngaard in de regio.

Voorschotenaar Dick van Straalen heeft een wijngaard in de wijk Adegeest. Van het fruit dat hij daar kweekt maakt hij wijn. En niet onverdienstelijk. Zijn ‘Voorschoten Wit’ werd vorig jaar beloond met een prijs.

Groeiklimaat
Wijn maken in Nederland is anders dan in het warme zuiden. “Ons groeiklimaat is veel korter. Bovendien wisselt het weer nogal. Het waait vandaag hard, morgen regent het en dan schijnt de zon weer”, legt Van Straalen uit. Het heeft de wijnboer de nodige jaren gekost om uit te vinden welke druivenrassen goed tegen het Nederlandse weer kunnen. “En dan moet je nog goed voor ze zorgen”, weet Van Straalen.

Lekker
Burgemeester Nadine Stemerdink is onder de indruk van de rondleiding die ze krijgt. “Wij zijn allereerst natuurlijk enorm trots op het feit dat er in ons dorp gewoon wijn wordt gemaakt. En hij smaakt nog lekker ook”, vertelt ze.

Wijnboer Van Straalen heeft de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels bereikt. “Dus tijd genoeg om wijn te maken. Al denkt mijn vrouw daar soms anders over”, grapt hij. De witte, rosé, en rode wijn uit Voorschoten is bij verschillende lokale winkels te koop.

Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×