De wet Natuurbescherming verbiedt het om te baggeren buiten de periode half september tot en met half maart. (Foto: Gemeente Oegstgeest)

Stankoverlast in Oegstgeest kan niet op korte termijn worden verholpen

Omwonenden van de Rozenlaan in Oegstgeest hebben te maken met een stinkende waterpartij naast hun woningen. In het water zitten biologische resten en andere soorten afval die zijn gaan rotten en daardoor een vervelende geur afgeven. Met meldingen van burgers is vooralsnog niets gedaan en dat heeft een goede reden, zegt wethouder Bus op vragen van D66.

“Voor het baggeren zijn we gebonden aan de wet Natuurbescherming, die het verbiedt om te baggeren buiten de periode half september tot en met half maart. Buiten die periode verstoren we flora en fauna”, zegt de wethouder. “Het is wel zo dat we de afgelopen jaren een achterstand hebben opgelopen met baggerwerkzaamheden.” Om hier wat aan te doen werkt de gemeente aan een beleidsplan om weer regelmatig te gaan baggeren. “Hiermee zorgen we voor zuurstofrijk water en ondersteunen we flora en fauna.”

Zuurstoftekort
Dat baggerplan laat nog even op zich wachten. In de tussentijd is er niet veel dat de gemeente kan doen. “We gaan er naar kijken, maar verwacht dat wat we kunnen doen heel beperkt zal zijn.” Arne-Jan Vos (D66) kan niet zoveel met die mededeling. “Ik vind het wel jammer om te horen dat we nu eerst een warme zomer naar een berg afval moeten kijken. Ik begrijp dat we met de wet natuurbescherming te maken hebben, maar volgens mij leeft er momenteel niet zoveel in dat water. Iets met rottend afval en zuurstoftekort.”

Dat meldingen van burgers in meldingsapp Fixi als afgehandeld worden bestempeld terwijl dat niet het geval is, is niet de bedoeling aldus de wethouder. “Dat gebeurt af en toe, maar zou niet moeten gebeuren.”

Maatschappij Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×