Marijke bedolven onder de kaarten en bloemen
Marijke kreeg enorm veel steunbetuigingen. (Privéfoto)

Marijke die 'naar bejaardenhuis moet' bedolven onder steunbetuigingen uit hele land

Het begon met een vervelend briefje in de bus met daarop: ‘Wordt het niet eens tijd dat u naar het bejaardentehuis gaat?’ Maar het verhaal kreeg de afgelopen dagen een bijzondere wending nadat buurman Wim voor zijn 84-jarige buurvrouw opkwam. De Leidse vrouw kreeg een postzak vol steunbetuigingen.

Het anonieme briefje in de brievenbus van Marijke maakte haar overstuur en ze ging naar buurman Wim. De afzender noemde de vrouw ‘egoïstisch’, omdat ze nog in haar eentje in een eengezinswoning woont. “Hoe haal je het in je hoofd om een 84-jarige weduwe zo’n brief te sturen?”, zei Wim daarover.

Om het voorval een positieve draai te geven, deed de buurman een oproep in zijn vriendenkring om Marijke een hart onder de riem te steken. Maar dat liep wat anders, zegt Wim. “Er zijn heel veel kaartjes binnengekomen, een volle postzak. En ze heeft ook allemaal bossen bloemen gekregen.” Maar Wim vermoedt dat dat nog niet alles is: “Op maandag komt er natuurlijk geen post, maar ik denk dat het dinsdag pas écht gek wordt.”

Marijke woont al 37 jaar in haar huis, waar ze haar kinderen heeft grootgebracht. Twee jaar geleden overleed haar man. Daarna wilde ze het liefst naar een verzorgingstehuis, maar daar komt ze nog steeds niet voor in aanmerking. “Ze is nog te goed en te zelfstandig”, zegt haar buurman.

En wat vindt buurvrouw Marijke ervan? “Ze vindt het heel overweldigend”, vertelt Wim. “Ze zei: dat ik dit nog mee mag maken.” Volgens Wim keek ze ook naar de foto van haar overleden man en zei: ‘Joh Piet, als je hier toch eens bij was geweest.’

Ook Wim van Dam zelf had dit niet verwacht. “Ik dacht: als ik mijn vriendenkring een beetje bereik, dan heb ik mijn doel bereikt”, zegt hij. “Dat dit zou gebeuren, met steunbetuigingen uit andere delen van het land en mensen die bloemen langs komen brengen, had ik echt niet verwacht.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×