De Steenstraat doet het goed. Er is geen langdurige leegstand. (Foto's: Chris de Waard)

Winkelleegstand in Leiden naar verhouding heel laag

Het gaat niet goed met de detailhandel in veel binnensteden van Nederland. De winkelleegstand is in het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen tot gemiddeld 8,3 procent. Leiden springt er in positieve zin uit.

De leegstand is hier met 4,6 procent heel laag in verhouding tot de 8,5 procent in vergelijkbare steden. Met een goede mix van winkels, horeca en musea biedt de stad een compleet aanbod voor een dagje uit.

Het blijkt allemaal uit de rapportage Winkelmarkt Binnensteden 2024 van vastgoedadviesbureau Colliers uit Amsterdam. Daarin worden de veertig grootste binnensteden van ons land vergeleken. In totaal staan er in die stadscentra nu 2.500 winkelpanden leeg. Als belangrijke oorzaken noemt de vastgoedadviseur de stijgende kosten voor winkeliers en coronaschulden die moeten worden terugbetaald. Ook kiezen merken vaker voor één grote showroom in  de belangrijkste winkelstraat van een stad in plaats van meerdere kleine verkooppunten.

Steenstraat
Een opvallend feit uit de rapportage gaat over de Steenstraat in Leiden. Hoewel het imago van die straat al jaren niet zo goed is, met name door de vele fastfood-bedrijven, springt de Steenstraat er in de rapportage in positieve zin uit. Het is een van de tien Nederlandse winkelstraten waar geen sprake is van langdurige leegstand.

Advertentie

Economie Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×