Verslag van Koningsdag in Leiden. (Video: Robbert Beurse en Janna Verwer en foto's: Emile van Aelst)

Koningsdag in Leiden: burgemeester en vereniging maken ronde door de stad

Ondanks de regenachtige start vierde ook Leiden dit jaar weer uitgebreid feest op Koningsdag. In vrijwel alle wijken en het centrum was van alles te beleven ter ere van de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Traditioneel maakten de burgemeester en zijn vrouw, samen met de Oranjevereniging een ronde door de stad om een groot aantal van de festiviteiten te bezoeken.

Na een ontbijt bij Vooraf en Toe stapte het twaalfkoppige gezelschap in het busje dat hen langs de verschillende activiteiten bracht. In de Lage Mors werd onder leiding van de Band of Liberation de Nederlandse vlag gehesen. “De officiële start van de viering van Koningsdag in Leiden”, zegt initiatiefnemer Claas Griffioen. Na een bezoek aan de eerste vrijmarkt van de dag, worden er Tompoucen en kibbeling geproefd onder het genot van een glaasje Oranjebitter.

Jong K&G
In de Professoren- en Burgemeesterswijk was het ook weer groot feest. Het weer begon op te klaren, het afdekzijl ging van de kleedjes op de vrijmaakt en er was muziek van Jong K&G. Brent Trippenzee nam pas een week geleden de tamboermaître-stok over van zijn voorganger. Om de spanning te breken hielp burgemeester Peter van der Velden de kersverse voorman door een nummer samen met Brent te dirigeren.

Tijdens een borrel bij Barrera werd enthousiast “La la la Leiden” ingezet. Burgemeester Van der Velden liet horen de de tekst van het alternatieve volkslied van Leiden goed te kennen. Aansluitend verzorgde studentenvereniging Minerva de lunch van het gezelschap.

Gouden Petjes
Aan de rand van het Stadhuisplein reikte de burgemeester Gouden Petjes uit aan de beste jonge muzikanten van de stad. Daarna werd de vrijmarkt op de Hooglandse Kerkgracht aangedaan. Terug in de bus werd koers gezet naar de Lammermarkt. De slechte band liet zich van zijn beste kant horen tijdens een spectaculair optreden. Er werd nog even een ‘selfie’ met het publiek gemaakt waarna het tijd werd om studentenvereniging Quintus aan te doen.

Ook bij Quintus werd door een grote groep Leidenaren gedanst en geborreld ter ere van de verjaardag van de koning. De daggasten van de Oranjevereniging gingen nog even terug naar de Lammermarkt om het optreden van Barry Badpak bij te wonen. Daarna werd de dag afgesloten met een diner bij studentenvereniging Augustinus. “Het was weer een geslaagde dag”, concludeert voorzitter van de Oranjevereniging Trudy Kwik.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×