De Gebedszaal van de Al Hijra Moskee aan het Ter Haarplein in Leiden. (Foto: Femke Lockefeer)

Al Hijra Moskee sluit aan bij 'Grootste Museum van Nederland'

Islamitisch Centrum Al Hijra Leiden sluit zich aan bij het ‘Grootste Museum van Nederland‘. Dat is een landelijk project, waarbij kerken en synagogen worden opengesteld voor het publiek. Sinds 2023 doen ook steeds meer moskeeën, tempels en internationale kerken mee. De eerste nieuwe ‘museumzaal’ die er dit jaar bijkomt is de Al Hijra Moskee in Leiden.

Sinds de opening van het Grootste Museum van Nederland in 2017 hebben miljoenen mensen de aangesloten kerken en synagogen bezocht en kennis gemaakt met de bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken die dit erfgoed rijk is. Met de deelname van moskeeën, tempels en internationale kerken zet initiatiefnemer Museum Catharijneconvent een volgende stap in het toegankelijk maken van het nationaal religieus erfgoed.

Architect Hamid Oppier maakte voor de Al Hijra Moskee een postmodern ontwerp. Verschillende voorbeelden uit de islamitische architectuur komen erin samen. De typisch  Marokkaanse, vierkante minaret is bijvoorbeeld gebaseerd op de minaret van een eeuwenoude moskee in Marrakesh.

Houtsnijkunst
Niet alleen het exterieur, maar ook het interieur van de moskee is indrukwekkend. Een opvallend kenmerk van het gebedshuis is het houtsnijwerk, dat direct in het oog springt. Als de zon door de grote ramen de gebedszaal inschijnt, wordt de ruimte gevuld met de gloed van het bruine hout. Als eerbetoon aan de Marokkaanse houtsnijkunst zijn door kunstenaar Mustapha Boumaiz in zijn werk verschillende typisch Marokkaanse, symmetrische vormen geïntegreerd. Door de gehele gebedszaal is de houtsnijkunst te bewonderen.

Op vakantie in het buitenland vinden we het heel normaal om synagogen, kathedralen, tempelcomplexen of moskeeën te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl gebedshuizen in heel het land te vinden zijn en adembenemend mooi zijn.

Schoonheid
Van een Turkse dorpsmoskee met een betoverend interieur tot een Molukse kerk ontworpen door Aldo en Hannie van Eyck en van een Tibetaans-Boeddhistische stoepa tot een Grieks-Orthodoxe kerk die van onder tot boven beschilderd is, het aanbod aan bijzondere gebedshuizen in Nederland is veel groter dan we denken. Daarom verbreedt Museum Catharijneconvent het spectrum met gebedshuizen uit diverse tradities en tijden. De verborgen schoonheid van de kerken, synagogen, tempels en moskeeën wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen. Want ook dit unieke erfgoed is gewoon in Nederland te vinden en te bezichtigen.

Rond de toetreding van de Al Hijra Moskee tot het Grootste Museum van Nederland wordt vrijdag een feestelijk openingsmoment gepland. Onder andere de Leidse burgemeester Peter van der Velden voert daarbij het woord. Onderzoeker en schrijver Eric Roose geeft een presentatie over de geschiedenis van de moskee.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×